Hogyan öltöztessük az újszülöttet télen?

Nincs alkalmatlan időjárás, csak alkalmatlan öltözék. A legfontosabb tudnivalókról, a legbiztosabb módszerekről, annak érdekében, hogy télen se szoruljunk a szobába.

A levegőztetés a csecsemők egészséges fejlődésének és napirendjének igen fontos része. Nyáron kéthetes, télen 4-6 hetes kortól fokozatosan szoktassuk a babát a kinti levegőhöz. A magyar ajánlások szerint mínusz 5 Celsius fokig nyugodtan kivihetjük a levegőre a kisbabákat is. Minden anyukában felmerül, mennyire öltöztesse fel a babát. A csecsemők hőszabályozása még nem eléggé hatékony ügyelni kell rá, hogy melegen tartsuk őket a téli mínuszokban is. A hideg levegő önmagában nem okoz betegséget, a szervezet lehűlése rontja a kórokozókkal szembeni ellenálló képességet, így fogékonyabbá teszi az embert a fertőzésekre. Ugyanakkor arra is ügyelnünk kell, hogy ne öltöztessük túl sem a gyermeket a megfázástól rettegve, mert éppen az ellenkezőjét érjük el vele: a kicsi megizzad és az átnedvesedett ruhában könnyen megfázhat. A legbölcsebben akkor járunk el, ha a réteges öltözködést alkalmazzuk a kicsiknél is. A lényeg, hogy alsó rétegként természetes anyagból készült ruhákat adjunk gyermekünkre, hogy a bőr megfelelő szellőztetése biztosítva legyen.

Egy csecsemő téli öltözete a következőket tartalmazza: hosszú ujjú body, rugdalódzó, egy meleg overáll vagy bundazsák, harisnyanadrág, fül és homlokvédős sapka, kesztyű (lehetőleg egyujjas). Az a jó, ha a külső ruházata meleg hőszigetelő réteggel, és vízhatlan, a széltől is védő külső réteggel rendelkezik. A babakocsihoz jó, ha van lábzsák és esőponyva, amelyet az eső, a hó és a szél ellen egyaránt be lehet vetni.

Figyeljünk a gyermekünkre, ha melege van szerencsés esetben hangos sírással jelzi, de ellenőrizhetjük is a baba hőmérsékletét. Ha ellenőrizzük a kicsi hőmérsékletét, azt ne azzal tegyük, hogy a kezét vagy a lábát megfogjuk, mivel a csecsemők perifériás keringése kevéssé hatékony, így a végtagjaik általában hidegebbek is, mint a testük többi része.  A legoptimálisabb, ha a megtapintjuk a pici tarkóját, hogy nem izzadt-e meg.

A csecsemők hőszabályozása még nem eléggé hatékony ügyelni kell rá, hogy melegen tartsuk őket a téli mínuszokban is.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek