Hogyan öltöztessük a kicsiket nyáron?

A kisbabák öltöztetése nemcsak a hidegebb hónapokban, hanem nyáron, a nagy melegben is okozhat fejtőrést a szülőknek. A leggyakrabban előforduló hiba a túlöltöztetés, mivel a legtöbb szülő attól fél, hogy a gyermek könnyen megfázik, ám a vastag ruházat éppen ennek az esélyeit növeli. De akkor mi lehet a legjobb megoldás, hogy elkerüljük a megfázást, és a kisbabánk is kényelmesen érezze magát?


Az újszülötteknél 6 hetes korig a hőháztartás még nem működik megfelelően, ezért egy réteggel többet adjunk rá, mint egy felnőttre. 20-25 fok között egy body és egy hosszúujjú pamut rugdalózó legyen rajtuk, 25-30 fok között csak a rugdalózó, attól melegebb időjárás esetén pedig csak a body ajánlott. Ilyenkor már a zokni viselése sem szükséges.

6 hetes kor után már egyszerűsödik a helyzet, ilyenkor hagyatkozhatunk a saját hőérzetünkre. 25 fokig adhatunk rájuk két réteget, fél éves kor után, amikor már többet mozognak, 20 fok felett elég 1 réteg is. 1 éves korhoz közeledve már öltöztethetjük a gyermekeket a nagyobbakra jellemző módon. Előkerülhet a rövid nadrág és a póló.

A bőrrel közvetlenül érintkező babaruhák lehetőség szerint pamutból legyenek, ezzel elkerülhetjük a meleg okozta bőrkiütéseket. A hőségben nem ajánlott a sötét színű ruha, amely nagyon magába szívja a meleget, válasszunk inkább fehér színűt. Erősebb napsütés esetén mindig adjunk a kicsik fejére vékony sapkát vagy kendőt, hogy elkerüljük a napszúrást. A babakocsira szerelt napernyő is nagy segítség lehet, hogy megvédjük a picit az erős napfénytől.

A legfontosabb aranyszabály azonban az, hogy kerüljük a túlöltöztetést, ami sokkal többet árt, mintha kevesebb ruha lenne a picin. A túl sok ruhában hamar bemelegszik, megizzad a baba, és a hűvösebb lakásba érve nagyon könnyen megfázhat.

Szerző:

Kapcsolódó cikkek