Hogyan kezeljük okosan, ha közterületen hisztizik a gyerek?

Szülőként ki ne találkozott volna azzal a korántsem kellemes problémával, amikor gyermeke közterületen - látszólag minden ok nélkül - emberek sokasága előtt látványos hisztiben tör ki?


Elég eltérő reakciókat láthatunk ezekben az esetekben. Vannak szülők, akik szinte tudomást sem vesznek az elég feltűnő és felettébb hangos produkcióról, mások éppen ellenkezőleg:veszekedni kezdenek a hisztiző csöppséggel.
De mikor járunk el a legokosabban, mi a legbölcsebb hozzáállás ilyenkor?


Semmiképpen sem a kétségbeesés, hiszen ez egy elég gyakori megnyilvánulás a gyerekektől. Sokkal megfontoltabb viselkedés az, ha ilyenkor megpróbáljuk megnyugtatni, a fülébe súgjuk, hogy "tudom drágám, hogy most mérges vagy, de anya (apa) azért van itt, hogy segítsen neked". Egy nagyon tomboló gyermeknél természetesen nem egyszerű mindez, de ha következetesen próbáljuk, akkor előbb-utóbb lecsillapodik és megnyugszik.
Nagyon fontos, hogy hiába az elég kínos hisztis szituáció, eszünkbe se jusson megszégyeníteni a gyermekünket. ne használjuk az "ugye megmondtam?" vagy a "máskor majd hallgatsz rám!" frázisokat, mert ezek nem tanítják őt semmire, ezzel csak a saját fontosságunkat helyezzük előtérbe, viszont semmibe vesszük az ő érzéseit.


Amikor a hiszti bekövetkezik, próbáljuk megfejteni az okokat is!
Elég gyakori kiváltó ok, hogy fáradt a kicsi, ilyenkor minél előbb biztosítani kell neki a pihenést, sőt érezni, ha már éppen túlpörögni készül. Ilyenkor irány az ágy, és hagyjuk, hogy kipihenje magát a gyermek.
Ha viszont ránk haragszik, mert nem kapja meg azt amit akar, illetve nem azt csinálhatja, amit szeretne, akkor ne kezdjünk hosszas magyarázkodásba (de ne engedjük, hogy a hisztivel elérje a célját, mert utána mindig ezt fogja alkalmazni), inkább próbáljunk meg olyan feltételeket teremteni neki, ahol levezetheti az indulatát, és ahol nem erősítjük meg benne ezt a fajta hisztis viselkedést.


Muszáj megtanítanunk gyermekünknek, hogy ilyenkor nem haraphat, nem csapkodhat, nem bánthat másokat. De például ugrálással, tapsolással, de akár párnabokszolással is enyhíthet a hirtelen fellépő indulatán. Lényeges, hogy feldolgozza a problémát, és újra érzelmi biztonságba érezze magát.

Szerző:

Kapcsolódó cikkek