Hogy szoktassuk bilire 1 hét alatt a gyermeket?

Bizony, egy kezdő szülő számára fogós kérdés: hogyan történjen a bilire szoktatás? Eleinte elképzelni is nehéz, hogy fog ez sikerülni. Ám elég néhány hasznos ötlet hozzá.

A baba érkezését követő pár hónapban még nem merül fel a kérdés. Anya és apa el vannak foglalva azzal, hogy eszik-e, alszik-e a gyermek, figyelik, óvják csaknem minden percben. Eljön azonban az idő, amikor a csemete már tud ülni, feláll, megtanul járni – lassan a pelenkát is el kellene hagyni…

A szobatisztaságra nevelés első pillantásra nem tűnik könnyű feladatnak. Valóban nem egyszerű, de vannak olyan tippek, melyekkel gyorsabban túljutunk a nehezén. Lássuk, milyen ötleteket alkalmazhatunk a bilire szoktatáshoz!

Előszöris a szokás kialakítását kell megoldanunk. Délelőtt és délután egyaránt rendezzünk „bilis időszakokat” a gyermek számára. Hagyjuk, hadd játsszon, egyen, igyon a csemete, de tegyük a bilire minden negyed órában. A rászoktatós időszakokat követően ismét pelenkázzuk be és minden történjen úgy, ahogy eddig. Ez az „edzés” reggelente és délutánonként tartson 2 napig, majd a 3. napon egész nap vigyük a bilire a gyermeket 15 percenként. A bili maradjon velünk a nap folyamán, akkor is, ha kimozdulunk. A kocsiban magunkkal vihetjük, ahová pedig megyünk, ott általában van vécé. Ne feledjük, mindig legyen nálunk fertőtlenítő kendő, ülőkére helyezhető papír, hogy ne a piszkos vécéülőkére ültessük a lurkót!

Rendezzünk otthon „pucér időszakokat”. Hagyjuk a gyermeket meztelenül vagy egy kis felsőben szaladgálni. Ruha híján nincs hova elvégeznie a dolgát, ezért maga is igényt érez majd arra, hogy a bilit vagy a vécét használja – ha jól alkalmazza a dolgot, mindenképp csodálkozzunk rá és dicsérjük meg, sőt mutassuk meg neki, hogyan lehet lehúzni a vécét – éljük meg úgy, mint valami hihetetlenül jó dolgot!

A jutalmazás is nagyon jó módszer. A bilire szokásért díj jár: lehet az csoki, matrica, mesenyomdás jel, amit a csemete kezére nyomunk. Tudatosítsuk a gyermekben: onnantól kezdve, hogy bilibe vagy vécébe végezte a dolgát egy teljes napig, illetve képes éjszaka is száraz maradni, ez egy nagy előrelépés és jutalmat adunk érte. Lehet a jutalom egy délutáni séta és fagyizás is, vagy éppen egy otthon elkészített kedvenc étel. Közös kreatív tevékenység is lehet, aminek a gyermek örül és szívesen meg is mutatja másoknak.

Nagyon fontos, hogy valahányszor jól használja a gyermek a bilit vagy a vécét, legyen megdicsérve. A szülők távollétében az is dícsérje meg, akinek a gondjaira van bízva. A gyerekek általában a figyelemre koncentrálnak, sokszor jobban tetszik nekik a lelkes odafigyelés és dicséret, mint a játék. Növeljük önbizalmát a dicsérettel – de ha egyszer-egyszer becsúszik egy „baleset” és nem jut el a biliig, azt nyugtázzuk higgadtan, véletlen se gondolja azt kisfiunk vagy kislányunk, hogy ha egyszer hibázik, már minden támogatás odaveszett.

Ha beadjuk a gyermeket a bölcsődébe, a bilire szoktatásról tájékoztassuk a gyermekkel foglalkozó nevelőt. Fontos, hogy addigra a gyermek legyen képes jelezni neki, hogy ki kell mennie. Jó módszer, ha korábban érkezünk a bölcsibe és magunk visszük ki először vécére a lurkót, így meggyőződhetünk róla, mindent jól végez-e. Lehetőség van arra is, hogy ha eddig matricákkal jutalmaztuk a gyermeket a vécére járásért, akkor a nevelőjének is adjunk néhányat, aki majd a jutalmat átadja neki napközben.

A bilire szoktatáshoz jó ötlet még, ha maga anya és apa mutatja meg a gyermeknek, hogyan kell a dolgát elvégeznie. Ez némi nehézségbe ütközhet, ha egyedülálló szülő ellenkező nemű gyermeket nevel – ilyenkor egy rokont, közeli barátot meg lehet kérni, hogy segítsen ebben. A lényeg, hogy legyen férfi illetve női példa a gyerek számára, nemétől függően.

Hasznos tipp a bilire szoktatáshoz, ha lefekvés előtt nem adunk nagy mennyiségű folyadékot a gyermeknek, így éjszaka nagy valószínűséggel nem fog bepisilni. Nem muszáj a nappali és éjjeli szobatisztaságot egyszerre erőltetni. Jó, ha egyszerre csak egy dolog rögzül a csemete agyában. Nem olyan nagy gond, ha csak kicsit később valósul meg az éjszakai szobatisztaság. Olvassunk a bilire szoktatással kapcsolatos meséket a gyermeknek. Ma már sok olyan gyerekkönyv van, amely ezt a témát vicces, könnyen érthető formában tálalja. 
Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek