Hátrány-e családos édesanyának lenni a munkaerőpiacon?

Heti témánk folytatásaként mai cikkünkben azoknak a tényeknek eredünk, nyomába melyek alátámasztják, vagy éppen cáfolják azt a tézist, miszerint egy kisgyermekes anyuka eleve hátrányból indul a munkaerő-piacon. Érvek a kismamák mellett.

Valóban nem szeretik a munkáltatók a bölcsis vagy óvodáskorú gyermekkel rendelkező női munkavállalókat?

 OECD-kimutatások szerint Magyarországon a legalacsonyabb a kisgyermekes nők foglalkoztatási aránya:

-          a 3 év alatti gyermekeket nevelők körében 20%,

-           a 3–5 év közötti gyermekeseké pedig 60%.

Persze hazánkban nagyon erős a család szerepe és a hagyományos családmodell (apa dolgozik, anya ellátja a háztartást és neveli a gyerekeket), így aztán a társadalmi berendezkedésünk is ehhez igazodik. Tőlünk nyugatabbra igen ritka a gyermekek otthoni nevelése, viszont elterjedt az édesanyák részmunkaidős foglalkoztatása.  Míg hazánkban ha egy nő kéri részmunkaidős foglalkoztatását a munkahelyén elvileg csak az állami, illetve önkormányzati szférában köteles a munkáltató ezt számára biztosítani. Nyugat-Európában viszont ezt teljesen természetes, törvény adta jog.

 Változó gyermekvállalási szokások

  1. Kitolódott a gyermekvállalás időpontja, míg a hatvanas években 22 év volt az átlagéletkor, addig mára ez 26 –ra emelkedett. A diplomával rendelkező nőknél pedig ennél még későbbre, átlagosan 29 éves korra tolódott ki, de több mint egyharmaduk 30-35 éves kora körül szül először.
  2. A tervezettnél kevesebb gyermek születik meg. Az első gyermek késői születése, jelentősen csökkenti a második baba megszületésének esélyét. A párok többsége eredetileg kettőnél több gyermeket tervez, viszont az esetek többségében egy vagy maximum két baba születik meg valójában.

Jól látható, hogy a magasabb iskolai végzettséggel rendelkező nők választani kényszerülnek az anyaság és a munka között. És itt nem csak az egyéni törekvések játszanak szerepet. A gyermekszülés miatt „pihenő” nők féltik munkájukat, aggódnak a család megváltozott anyagi körülményei okozta nehézségek miatt, úgy érzik kisgyermekes anyaként hátrányba kerülnek a munkaerő-piacon. Nincsenek tisztában a jogaikkal, kiszolgáltatottabbak érzik magukat, félnek a kirekesztettségtől.

A nők valóban vágynak a szakmai kihívásokra, munkájuk sikere során megtapasztalt elismerésre, ugyanakkor szeretnének jó anyák is lenni. Ez a két szerepkör azonban néha nagyon nehezen összeegyeztethető, gondoljunk csak arra, hogy mi történik ha reggel lázasan ébred a gyerek és orvoshoz kell vinni, ha az anya maga is rendszeresen lebetegszik a kicsitől elkapott betegségek miatt?  De mi lesz a kicsivel, ha váratlanul hosszúra nyúlik egy megbeszélés, vagy el kell néhány napra utaznia? Ki fogja látni a kicsi első lépéseit, hallani első szavát, ki fogja beszoktatni az óvodába, elmenni a nap közepén rendezett farsangi bálba. Sokan felteszik a kérdést magukban: „Azért szüljek, hogy más nevelje fel?!”.

 Pedig a helyzet nem ennyire szörnyű, és ezt a munkáltatók is tapasztalják. Valóban egy kisgyermekes anya váratlanul és sokat hiányozhat a kicsi miatt és nem tud irodai túlórát vállalni. De ennél sokkal több negatívumot nem tudunk felsorolni. Viszont íme 5 olyan ténymegállapítás, mely bizonyítja, hogy ezek a nők hatékony, megbízható és rendkívül lojális munkavállalók. Szorgalmuk és kitartásuk jeleként pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy élethelyzetükből adódó hátrányukat kiegyenlítsék, és ebben a gyermekgondozásban és nevelésben szerzett tapasztalataik és újonnan megszerzett készségeik segítik őket.

 -           Koncentráltabbak végzik munkájukat.

-           Nem fecsérlik el idejüket, hiszen tudják, hogy a munkaidő végén menniük kell. Ezért kihasználnak minden pillanatot, hogy el tudják végezni a munkájukat.

-           Jobb szervezők, hiszen a gyermekgondozás idején a sokféle dolog összehangolásával nagymértékben megnő munkaszervezési készségük.

-           Lojálisak és hűségesek ahhoz a munkáltatóhoz, aki megértően és segítőkészen áll élethelyzetükhöz.

-           Kreatívak és rendkívül megoldás orientáltak.

 Végül pedig akár munkaadó, akár munkavállaló érdemes tudnia, hogy milyen lehetőségei vannak gyesről, gyedről visszatérő nők foglalkoztatása esetén, megfelelő és jól átgondolt alapokkal mindkét fél csak nyerhet!

A nők valóban vágynak a szakmai kihívásokra, munkájuk sikere során megtapasztalt elismerésre, ugyanakkor szeretnének jó anyák is lenni.
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek