Gyerekkel az Állatkertbe - mivel készüljünk, mit nézzünk meg?

Az Állatkertet sosem lehet megunni! Ha van olyan program, amit évente akár többször is be lehet iktatni – különösen nyáron -, akkor az az állatok nézegetése! Minden gyerek élvezi. De hogyan készüljünk rá?

Az egyik leginkább ajánlott, élvezetes, hosszú órákon át megunhatatlan családi program az Állatkert-látogatás. Legyen az a fővárosi- vagy valamelyik vidéki állatkert, a gyerekek számára kimeríthetetlen élményforrás.

Hűvös időben ugyanúgy élvezhető, mint melegben, mégis sokan nyáron látogatnak el ide. A kicsi gyermekek alaposan rácsodálkoznak a sok-sok állatra, amelyek legtöbbjét még sosem látták élőben, legfeljebb a mesekönyvek lapjain. Ráadásul a szülők és a nagyobbacskák számára is remek szórakozás. Az idősebbek számára az aprócska rovarok is nagyon érdekesek lehetnek.

Tanulni, okosodni pedig mindenhol lehet - a Fővárosi Állat- és Növénykertben kialakított Varázshegy központban például még a legfurmányosabb kérdésekre is választ kaphatnak a kis látogatók.

Az Állatkerti séták jellemzően hosszúak, hiszen számos állatot lehet megnézni, érdemes szemlélődni, kanyarogni a hangulatos zöldben, ahol utunkat fagyiárus és büfé is szegélyezheti.

Ha mindehhez napos időt választunk – márpedig legtöbbször így van -, akkor fel kell szerelkeznünk néhány dologgal, mely védelmet nyújt az erős napsütéssel szemben. Figyeljünk arra, hogy – különösen a 11-ről délután 3-ig tartó időszakban – ne töltsünk túl sok időt a tűző napon. Séta közben is igyekezzünk az árnyékosabb részeken haladni.

Érdemes bekennünk magunkat és a gyermekeket is napvédő krémmel indulás előtt. Viseljen mindenki - de különösen a csemeték - sapkát, nehogy napszúrást kapjunk.

Ásvány- és babavizet kis palackokban vigyünk magunkkal a táskában, lehetőleg elegendő mennyiséget, ami azonban még nem húzza nagyon a vállunkat. Az Állatkertben is lehet kapni utánpótlást, csak amíg nem térképeztük fel a helyszínt, fontos, hogy a nyári melegben legyen nálunk kellő mennyiségű víz.

Pihenjünk meg néha egy padon, hiszen a hőség mindenkit lefáraszt, a gyerekeket különösen óvjuk a nagy melegtől.

Hogy a gyermeket mennyire érdekli az állatkert, az nagymértékben függ az életkorától is. Egy 1 esztendős babával is lehet állatokat nézegetni, jól érzi majd magát, ha a nagy tömeg nem zavaró a számára.

Az állatok látványa, a megsimogatásuk – már amelyiket lehet simogatni – nagy élmény neki, de még a játszótér csúszdája is az. A változatosság mindenképp jót tesz, akkor is, ha nem egészen érti még, fogja fel az állatkert jelentőségét.

A nagyobbak pedig valószínűleg alig várják az állatkerti látogatást, hiszen egy egész napra bele lehet feledkezni az ott látható „csodákba”! A kisebb gyermekeknek inkább a nagy állatok érdekesek, míg az idősebbeknek lekötheti a figyelmét egy rovar, egy lepke vagy rágcsáló is. Éhesek az információkra, így velük érdemes bemenni az állatkertben található komplexumokba, melyek tájékoztatnak és érdekességekkel szolgálnak számukra.

Szerző: kadesz

Kapcsolódó cikkek