Gyerekbarát üdülőhelyek - hová menjünk nyaralni?

A kérdés már a nyári hónapok közeledtével megfogalmazódhat bennünk, ám sokan a last minute-utakat keresgélik, hátha kifognak valami olcsó ajánlatot. Gyermekkel különösen meggondoljuk, milyen úticélt válasszunk. Lássunk néhány ötletet.


A megfelelő nyaralóhely kiválasztása még gyermek nélkül is fejtörést okozhat, ám ha már egy vagy két csemete is ugrándozik körülöttünk, ajánlott alaposan átgondolni, hová lenne a legcélszerűbb utazni. Olyan helyre, ahol a szülők és a gyermekek is jól érzik majd magukat, ahol nem kell állandóan a testi épségükért aggódni – persze kellő felügyelet mellett.

A hazai úticélok között mindenképp érdemes meglátogatni a gyermekbarát élményfürdőket. Minden lurkót lekötnek a sokcsúszdás aquaparkok, a biztonságos gyerekmedencék, no és persze a felnőttek sem hagyhatják ki ezt a felhőtlen szórakozást!

Magyarországon nagy népszerűségnek örvend a gyermekes családok körében Gunarasfürdő 8 hektáros parkja számos medencével, Kaposvár élményfürdője, a Virágfürdő, ahol közel 3500 négyzetméteren lehet pancsolni. Magyarhertelend a Mecsek lábánál vidám megjelenésű, gyermekbarát üdülőhely, a medencék a család minden tagja számára remek szórakozást- és pihenést ígérnek.

A lurkók számára nagy élmény lehet az Orfűi Aquapark is, a számos változatos medence mellett 7 darab óriás csúszdájával. Szekszárdon a fürdő nevében még benne is van a „családbarát” szó, hiszen Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdőnek hívják. Mindenkinek kínálnak felhőtlen időtöltést, hatalmas zöld felülettel, óriás csúszdákkal, különféle szórakoztató szolgáltatásokkal. Hévíz mellett, Alsópáhokon szintén tökéletes kikapcsolódás várhat bennünket, ha lurkókkal érkezünk: családi élményfürdővel, vizes játszótérrel és babamedencével csalogat a Kolping hotel, ugyanakkor a felnőtteknek is jut bőven kikapcsolódási lehetőség.

A külföldi úticélok közül is úgy igyekszünk válogatni, hogy a vízpart gyerekbarát legyen, nyugodtan játszhassanak a csemeték és a szülők is tökéletesen lazíthassanak.

1. Görögország toplistás, ha gyerekbarát országról van szó nyaralás idején. Szinte mindig kellemes az idő, az apartmanoktól a hotelekig számos remek szállást lehet találni akár már a helyszínen is, de persze gyermekekkel érdemes előre foglalni. Kréta különösen ajánlott, mert nagyon sok a szálláshely, a több nyüzsgéssel járó üdülőközpontoktól távolabb is kiváló helyeket lehet kapni. Anissara Paradise Island-je ajánlott azoknak, akik kicsit többet is költenének a nyaralásra, ugyanis az ötcsillagos „villanegyed” teljes ellátással várja a családokat, a villáknak még saját medencéjük is van. Görögországba charterjárattal érdemes repülni, hosszú buszozás lurkókkal nem igazán tanácsos.

2. A nagy kedvenc Horvátország bármikor szóba jöhet – itt kevés a homokos tengerpart, de azért lehet találni olyan részeket, ahol a kisgyermekek is remekül érzik magukat. Az egyik a Pula közeli Medulin, lassan mélyülő, homokos öblével. Minden könnyen megközelíthető, a lurkókat és a szülőket is sok szórakozási lehetőség várja.

Kinézhetjük magunknak Crikvenicát is. Magyarországról könnyen elérhető, csak 500 kilométer. Kisgyermekeseknek való, homokos strandrésszel és játszótérrel várja a családokat, de a part alapvetően kiskavicsos. Számos szórakozási lehetőséget is találunk a kisvárosban.

Érdemes gyerekekkel Nin-t is kipróbálni. Kissé messzebb van, Zadar felett, ám több homokos stranddal is várja a csemetéket, ahol lassan mélyül a víz. Kedves, hangulatos falucska, ahol gyalog el lehet jutni bárhova.  Azoknak ajánlott, akik szeretik a nomád, természetes körülményeket.

3. Thaiföld is ideális célpont, ha gyermekekkel utazunk. A helyiek nagyon barátságosak a csemetékkel. Ám a bulizóknak tökéletes Phuket és Pattaya helyett inkább Krabi és Samui környékét nézzük ki magunknak, ahol nyugalmas a környezet és remek a kicsi gyerekek számára is. A tenger sekély és a helyi állatokkal – például az elefánttal is - közelebbi kapcsolatba lehet kerülni.

4. A kedvenc országok között találjuk Spanyolországot is. Családosok számára ideális környezettel és szálláshelyekkel vár, a tengerparti üdülő települések ugyanis szolgáltatásokkal kiválóan felszereltek, Barcelonától délre és északra egyaránt. Mielőtt foglalunk, azért érdemes tájékozódnunk, pontosan hol van a szállás, mert ezekben a városkákban azért a bulizó fiataloknak is akad bőven szórakozási lehetőség. Ide ugyanakkor érdemes inkább a szeptemberi hónapban ellátogatni az utolsó hajrájában – mert augusztusban a helyiek nyaralnak.

Szerző: kadesz

Kapcsolódó cikkek