Gazdaságos gyereknevelés III. Újat vagy használtat?

Az elmúlt évek gazdasági nehézségei sokakat arra késztetett, hogy újragondolják azt, anyagilag mi éri meg és mi nem.

Cikkünk hamar belátja majd, hogy egy féléves  gyereknek felesleges tizenötezer forintért márkázott sportcipőt vásárolni, hiszen legfeljebb néhány hétig gyönyörködhetünk benne – nem jó, neki se nem szép, se nem kényelmes -, majd kénytelenek leszünk eltenni emlékbe, de inkább ajándékozzuk tovább, ha már…

Kijelenthetjük, hogy a használt ruhák piaci robbanását a bababörzék alapozták meg, ahol – bár használt –, de az újjal egyenértékű termékekhez lehetett hozzájutni, természetesen töredék áron. Így jöttek divatba a nagy márkák, hiszen a nyugati kismama által vásárolt, de levetett márkás holmikhoz lehetett itthon hozzájutni. Ez a rendszer – nyugat európai, hozzánk képest jómódú fogyasztók által levetett és eladományozott termékek áron aluli értékesítése – lehetővé tette, hogy a kisebb anyagi potenciállal rendelkező szülő is, jó minőségű, trendi és ezeknek ellenére olcsó holmikba járathassa gyermekét, hordozza kisbabáját az eredetileg több százezer forintos babakocsiban, és Ő maguk is Hermes selyemsálat köthessenek a nyakukba.

Gazdag szegények

Természetesen jobban simogatja az egónkat az új holmi, kit ne nyugtatna meg az anyagi stabilitás, amikor nem számít, hogy ötezer vagy ötvenezer. A gazdaságosság, a tudatos gondolkodás, az ekonomikus életvitel azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk bármiről is. Pozitívvá tehetjük az újrahasznosítás élményét, hiszen igazán szerencsés kornak vagyunk a részesei, amikor a upcycle és a recycle a tetőfokára hágott. Egy használt rugdalózót egyedivé tenni némi kézügyességgel, bababútort díszíteni olyanra, ami csak a mi lakásunkban látható és mindezt töredék áron tenni, mintha valami újat vennénk a tucatnyiból, igazán felemelő érzés.

DIY-szemlélet

Ami csak elromlott, megkopott, de felújítható, szétszedhető, átalakítható ne dobjuk ki, hanem használjuk újra! Sok ifjú szülő van olyan szerencsés, hogy a barátok, a rokonság által használt tartós fogyasztási cikkeket átadják nekik, vagy épp lomtalanításkor, aukciók alkalmával, esetleg a neten futnak bele olyan termékekbe, amelyek megindítják a fantáziájukat. Számtalan olyan ötlet van, amelyek megvalósításával a drága holmijaink újra és újra felhasználhatóak, legyen szó akár egy ruháról, kiságyról, vagy egy egyszerű komódról.

Funkciótöbbszörözés

Ha új holmikat vásárolunk – nem feltétlenül csak a gyerekünk számára – már a kiválasztásnál figyeljünk arra, hogy később mire tudjuk majd még használni azt a terméket! Ahogy egy pulóverből hajtogathatunk laptop táskát, úgy egy kiságyból is készíthetünk rajzasztalt.  A nagymama régi komódjából készülhet pelenkázó, majd újra visszaállíthatjuk régi funkcióját. A neten számtalan remek ötlet és példa van arra, hogy miként lehet újra és újra felhasználni drága vagy csupán szeretett tárgyainkat.

Új kell

Természetesen vannak olyan gyerekholmik, amelyekből újat veszünk, ilyenek a cumik, a mellszívók, mindenféle kiegészítők, amelyeknél fontos a sterilitás, a garancia, a megbízhatóság. Később, amikor már gyermekünk cipőjét nem kell havonta nagyobbra cserélni szintén érdemes áttérni az új cipők vásárlására, már csak higiénés szempontból is. Amikor gyermekünk először közösségbe megy, óvodába, iskolába akkor tapasztaljuk meg először, hogy milyen óriási különbséget tud tenni gyermekünk az örökölt és a vásárolt holmiktól. Igyekezzünk tudatosan, vidáman gazdaságosságra tanítani, példát mutatni, hogy később ő se érezze kellemetlenül magát, ha véletlenül nem valami magasan márkázott tréningruhába megy edzeni a pajtásaival.

Vajon még mindig ciki a használt? Vagy inkább divattá vált a tudatos és gazdaságos fogyasztás? Keressük az érveket és a lehetőségeket tovább a gazdaságos gyereknevelés útján.
Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek