Empatikus kispapák

A terhességgel járó kellemes és kellemetlen tüneteket elsősorban a várandós kismamákhoz kötjük. Azonban hallhatunk olyan kispapákról is, akik valamilyen oknál fogva hasonlóképpen reagálnak a gólyahírre. Miért vannak rosszul, hánynak és növesztenek pocakot? Cikkünkből kiderül, hogy mindenre van ésszerű magyarázat.

Ha kiderül valakiről, hogy babát vár a legtöbben az iránt érdeklődnek, hogy vannak-e rosszullétei, hányingere, fáradékony-e, és persze, hogy mennyit szedett fel. A legtöbb embernek meg sem fordul a fejében, hogy ezek a tünetek a leendő édesapánál is jelentkezhetnek. Léteznek férfiak, akik annyira átadják magukat a változásnak, hogy akár ők is képesek produkálni terhességi tüneteket. Az ritkábban fordul elő, hogy reggeli hányástól, rosszulléttől szenvedő kispapáról hallunk, viszont elég gyakori, hogy fáradtságra panaszkodnak és ők maguk is pocakot növesztenek. Mi is történik valójában?

A férfiak számára a családalapítás, gyermekvállalás kérdésköre elsősorban felelősséget jelent. Nekik kell biztosítaniuk az édesanya és a gyermek számára is a nyugodt biztonságos körülményeket. Ez pedig stresszel jár, mely igen furcsa módon nyilvánulhat meg. Például túlevéssel, mely elhízáshoz vezet, túlzott empátiával, hogy minél többet átvállaljon a szeretett nőtől, és ő maga is minél jobban felkészüljön a feladatra. Az állandó feszült idegállapot, a stressz okozta alvászavarok pedig fáradékonysághoz és türelmetlenséghez, ingerültséghez vezetnek. Mit szól ehhez a környezete? Persze a kívülállók sokszor semmit nem vesznek észre ezekből a változásokból, a kismamának pedig egyenesen jól jöhet, hogy ilyen együttérző a partnere. Azt azonban tudni kell, hogy ezek a kispapák bizony kellemetlenül érzik magukat, hiszen egy olyan helyzetben, amikor éppen férfias rátermettségüket kellene csillogtatni, ilyen nőies viselkedést produkálnak. A legjobb, ha türelmesen kivárja a környezete, hogy lassan feldolgozódjon az új helyzet okozta sokk. Természetesen helyre fog állni a világ rendje, mire megérkezik az új családtag a szerepek a helyükre fognak kerülni.

A férfiak számára a családalapítás, gyermekvállalás kérdésköre elsősorban felelősséget jelent.
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek