Első látogatás a fogorvosnál

Mikor? Miért? Hogyan készüljünk? Válaszok a parents.com-ról!

Nem árulunk el nagy titkot azzal a megállapítással, hogy ha megvárjuk a bajt az első fogorvosi látogatással, azzal nagy eséllyel egy életre rossz emléket és ellenállást fogunk kiváltani gyermekünknél a fogorvos irányába.
Ebből következik a kézenfekvő megoldás, addig érdemes erre sort keríteni, ameddig az még tudományos-ismeretterjesztő célokat szolgál, és biztosan pozitív élményekkel távozhatunk.

A parents.com cikkéből az is kiderül, hogy mindezt hogyan érdemes előkészíteni majd végrehajtani.

Az első és legfontosabb természetesen az, hogy az első kicsi tejfogak megjelenésétől kezdve megfelelően ápoljuk azokat. A tejfogaknak óriási szerepük van a maradandó fogak állapotában, ezért téves azt hinnünk, hogy nem igényelnek olyan gondoskodást, hiszen úgyis kipotyognak idővel.
A parents.com cikkében Judy Ann Taylor Brooklyn-ban élő gyermek fogorvos azt javasolja, hogy a kicsit első születésnapja körül vigyük el a fogorvoshoz. Természetesen a szülő választhatja azt a megoldást is, hogy saját fogorvosához mennek, de talán ennél jobb ha egyenesen egy gyermek fogorvoshoz visz az első útjuk. Az első variációnak az az előnye, hogy egy a szülő által már ismert elfogadott szakember látja gyermekét. Ugyanakkor érdemes belegondolni abba, hogy egy felnőtt rendelőben sokféle ijesztő dolog van a kicsi számára (is). Nagy szék, fémes ijesztő eszközök, óriási lámpa, idegen, félelmet keltő zajok, ijedt vagy egyenesen rémült idegen felnőtt arcok.
Egy gyermek fogorvosi rendelőben ennél barátságosabb kép fogadhat bennünket. A gyermek fogorvos fel van készülve a gyerekek reakcióira, türelmesebben, több időráfordítással végzi a vizsgálatot, képes a gyerekek igényeihez igazodni. Valószínűleg a környezet is a gyerekekhez lesz kialakítva; képek, mesefigurák a falon, matricák, vidámabb bútorzat stb.

Hogyan találjunk rá a megfelelő gyerek fogorvosra?
-    Érdeklődjön saját fogorvosánál, hogy kit ajánl.
-    Kérdezzen meg más szülőket, hallgassa meg tapasztalataikat, véleményüket.
-    Kérdezze meg gyermekorvosát, védőnőjét!

Hogyan készítse fel a gyereket?
1.    Mindenképpen beszéljék meg, hogy hova mennek, mi fog történni.
2.    Olvassanak a témához kapcsolódó mesét, történetet.
3.    Engedje, hogy gyermeke elmondja érzéseit, beszéljék meg a félelmeit, válaszoljon türelmesen a kérdéseire.

Amire szülőként mindenképpen figyelnie kell:
-    Hogy reagál az orvos illetve az asszisztencia a gyermek jelzéseire! Elég türelmesek-e, ha kell megszakítják-e a vizsgálatot, kedvesen, megnyugtatóan viselkednek-e a gyermekkel.
-    A szülő bent tartózkodhat-e a vizsgálat alatt a rendelőben.
-    Megfelelőek-e higiénés körülmények, kellően ügyelnek-e a tisztaságra, fertőtlenítésre (például viselnek-e maszkot, védőszemüveget).

És ha megtaláltuk a megfelelő szakembert:
Mondja el az orvosnak gyermeke betegségeit, tájékoztassa esetleges allergiájáról, gyógyszerérzékenységéről, és ha van ilyen rendszeresen szedett gyógyszereiről.
Fontos információ lehet még, ha gyermeke szopja az ujját, cumizik, esetlég még szopik.

Legalább évente kétszer menjenek el együtt szűrővizsgálatra, ügyeljen a helyes és rendszeres otthoni ápolásra, ezzel megelőzheti a komolyabb problémákat és megfelelő útravalót adhat gyermekének ezen a téren is.

„A gyermek fogorvos fel van készülve a gyerekek reakcióira, türelmesebben, több időráfordítással végzi a vizsgálatot, képes a gyerekek igényeihez igazodni.”
Szerző: Forrás: www.parents.com

Kapcsolódó cikkek