Elindult a Munka kisgyermekkel program

Az Új Széchenyi Tervből nyert támogatással májusban indult és két évig tart a kisgyermekes szülők munkába állítására eszközöket kidolgozó Munka kisgyermekkel program.

A Közép-Magyarország területére korlátozódó projekt keretében legalább 100 kisgyermekes szülő – a többségük anya – kaphat legalább féléves munkát. A programhoz eddig nagy multi cégek – energetikai és távközlési szolgáltatók, elektronikai cégek, illetve bankok – csatlakoztak.

A kisgyermekes nők munkából való távolmaradására három okot sorolt fel Kálmán Edina, az Iparfejlesztési Közalapítvány projektmenedzsere. Ezek a foglalkoztatásukra alkalmas rugalmas eszköztár hiánya, a hagyományos egykeresős családmodell és a családtámogatási rendszer. A hagyományos családmodell alapján még mindig, általában a férfi dolgozik, és a nő van otthon a gyerekekkel, a családtámogatási rendszer pedig az egyre későbbi munkahelyi visszatérésre ösztönöz.

A rugalmas eszköztár fő tételét az atipikus – részmunkaidős, illetve távmunkában végzett – foglalkoztatási formák jelentik. Ezek elterjedtsége Magyarországon elhanyagolható, miközben Hollandiában a teljes munkaadói kínálat kétharmadát, uniós átlagban egyharmadát adják ezek a formák – mondta a szakember. Nagy Andrea, a Magyar Telekom HR kompetencia központjának vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: a kisgyermekes anyák 20 százalékát veszik vissza munkaadóik országos átlagban, míg náluk ez az aránynál 74 százalék, amely annak tudható be, hogy a munkahelyek 22 százaléka atipikus.

Szerző: Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek