Egy tucat alapvetés, hogy gyermeke önbizalma kialakuljon

Jan Hunt pszichológus hisz abban, hogy minden gyermeket méltósággal kell kezelni, tisztelni kell, megértést kell feléjük mutatni.

Ennek érdekében kiadott egy könyvet, ami világszerte nagy sikernek örvend, címe a Természetes gyermek, ennek alapján lássuk, hogy miként tudjuk megalapozni gyermekünk bizalmát, boldogságát és a hitét önmagában!

Szerelem ez

Szeressen bele a kisbabába A baba, az anya és az apa számára is pozitív szülés-születés tapasztalat segíthet ebben. Majd erősítse meg ezt a szeretetet azzal, hogy addig szoptatja kisbabáját, amíg igényli.

Adjon időt!

Legyen annyit babájával, amennyit csak tud. A különlétek és a gondozók váltakozása megnehezíti a gyermek számára a bizalom megtanulását, s azt hogy olyan felnőtt váljék belőle, aki tud szeretni és bízni.

Keblére

Szoptassa gyermekét addig, amíg ő szeretné. Az anyatej olyan összetevőket tartalmaz, amelyek segítik, hogy kisbabája egészséges legyen. Bármilyen más étel, még a cukros víz is véglegesen elpusztítja ezeknek a fontos anyagoknak egy részét. Öröm egy egészséges babával lenni!

Aludjon vele!

Aludjon együtt kisbabájával. Ez megkönnyítheti az éjszakai gondoskodást, és segíthet a bölcsőhalál megelőzésében. Gyermeke jelenléte iránti igénye nem tűnik el a lefekvési idővel.

Empátia

Reagáljon gyorsan és együtt érzően gyermeke sírására, nappal és éjszaka is, – biztosítva arról, hogy fontos a számára. Azzal, hogy felveszi, kisbabáját nem fogja “elkényeztetni”. A hordozás növeli az agysejtek közötti kapcsolatokat. Nem lehet túlzásba vinni a kisbabája iránt érzett szeretetet!

Táplálja a lelkét

A szoptatás jó hatással van a kisbabára és az anyáknak is jó. Szoptatás közben olyan hormonok termelődnek az anya szervezetében, amelyek segítenek abban, hogy türelmes és kedves legyen, megkönnyítve ezzel a babáról való gondoskodást.

Ne büntesse!

Emlékezzen arra, hogy a büntetés erőszakot tanít, lerombolja az önbecsülést, dühöt vált ki, akadályoz a tanulásban és elpusztítja a szülő és a gyermek közötti kapcsolatot. “Az emberek nem bántalmazásra születtek, és a gyermekek is emberek!”

Bizalom

Hagyjon sok időt arra, hogy gyermekében kialakuljon és megerősödjön a bizalom érzése mielőtt újra gyermeket vállal, hisz akkor majd a baba fogja gondoskodását igényelni. Három vagy négy év korkülönbség a legmegfelelőbb érzelmi szempontból mindkét gyermek számára.

Pihenjenek

A szoptató anya és kisbabája alvási ciklusa közös és összhangban álmodnak, így kevésbé valószínű, hogy az anyát mély alvás, vagy egy álom közben ébreszti fel kisbabája. A kipihent anya türelmes!

Kontaktáljanak

A “rossz viselkedés” annak a jele, hogy a gyermek alapvető szükségletei nincsenek kielégítve. Biztosítsa gyermekei számára az osztatlan figyelmet, szemkontaktust, érintéseket, és próbálja meg a dolgokat az ő szemszögükből nézni.

Érintés

A gyermek és az anya közötti erős kötődés a szoptatás, hordozás, és az együttalvás során természetesen alakul ki, ezek jelenthetik a legjobb módot a gyermekbántalmazás megelőzésére.

A legjobb ajándék, amit gyermekének adhat az időd, türelem és megértés.

Minden anya és apa szívének egyik legfőbb vágya, hogy gyermeke egészséges önbizalommal, magbiztossággal nézzen szembe a világ kihívásaival.
Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek