Diabétesz világnapja

A cukorbetegség globális probléma, káros emberi, szociális és gazdasági hatásokkal. Ma már több mint 250 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente 7 millióval növekszik. Köztük sajnos sok gyermek. Cukorbeteg gyerekek étkezése a közoktatási intézményekben.

A Diabétesz Világnap minden évben november 14-én kerül megrendezésre. A Diabétesz Világnap logója egy kék kör, amely egyben a cukorbetegség nemzetközi jelképe is. A kék kör a cukorbetegséggel küzdő szervezetek és személyek világszintű közösségét szimbolizálja. A kör az életet és egészséget jelképezi, míg a kék szín az eget idézi meg, amely egyesíti a nemzeteket, valamint az ENSZ zászlójának a színe.

A cukorbetegség az anyagcsere betegsége, amit a cukorfogyasztás kiküszöbölésével és az egyénre szabott mennyiségű szénhidrát fogyasztásával lehet viszonylag egyensúlyban tartani. Sajnos nagyon sok gyermek is küzd ezzel a betegséggel, s kényszerül a szigorú táplálkozási módot betartani. Ezeknek a gyerekeknek a legtöbb iskolában nem volt lehetőségük eddig igénybe venni a közétkeztetést, mivel a adott oktatási intézmény a speciális táplálkozást nem tudta biztosítani, s nem is volt eddig kötelezően előírt feladat sem ennek a problémának a megoldása. A most megjelent közétkeztetéssel kapcsolatos jogszabálytervezet a diétás étkeztetés kapcsán egyértelműen fogalmaz, hiszen kötelezővé teszi a speciális étkezési igényű közétkeztetési résztvevők ellátását. A nevelési-oktatási

intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az  állapotának megfelelő diétás étrendet kell biztosítani. A jogszabály meghatározza a diétás étrend fogalmát.

Diétás étrend: olyan ételekből összeállított étrend, amely különleges összetételére vagy az előállítása során alkalmazott egyedi eljárásra tekintettel olyan fogyasztók speciális táplálkozási igényeit elégíti ki, akik számára sajátos egészségi állapotuk bizonyos anyagok ellenőrzött mértékben történő fogyasztását teszi indokolttá.

A közétkeztető a diétás étrendet a nem diétás étrendtől elkülönítetten tünteti fel az étlapon.

A diétás étrendet az Intézmény úgy is biztosíthatja, hogy ha az Intézmény főzőkonyháján vagy az Intézményt ellátó közétkeztetőnél nem biztosítottak a diétás ételek előállításához szükséges személyi, tárgyi, műszaki feltételek, az Intézmény azt más – ilyen feltételekkel rendelkező – közétkeztetőtől rendeli meg.

A nevelési-oktatási intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az  állapotának megfelelő diétás étrendet kell biztosítani.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek