Család, mint megtartó pillér – Május 15-én van a világnapja

Papa, mama, gyerekek, csupa szív, szeretet – hangzik el a Mézga család című rajzfilmsorozat betétdalában. A család nemzetközi világnapját május 15-én ünnepeljük, immár több mint tíz éve.

Bár nem mindenkinek adatik meg a szerető család, mégis ez a mai napig társadalmunk legfontosabb, úgymond, intézménye. Ideális esetben a családi összetartás, a szülők szeretete olyan lelki hátteret és stabilitást biztosít a gyermeknek, amelyből hosszútávon profitálhat.

Egy gyermek, aki szerető családban nő fel, kevésbé kikezdhető, kevésbé hajlamos arra, hogy rossz útra térjen - tisztában van az emberi értékekkel, szabályokkal és nagyra tartja őket. Személyiségünket, annak fejlődését nagymértékben befolyásolja, hogyan, milyen családban nőttünk fel.

A családi kötelékek sokat segítenek abban, hogy megtanuljunk helyesen viszonyulni embertársainkhoz, hogyan szeressük a másikat, segítsük, vigasztaljuk.

A család nemzetközi világnapját 1994 óta május 15-én ünnepeljük, ekkor nyilvánította a napot az ENSZ a család világnapjává, Magyarország pedig csatlakozott a kezdeményezéshez. Célja, hogy a figyelem a családra és annak a társadalomban elfoglalt helyére irányuljon. Hiszen erre épül fel a társadalom és arra az ország.

A klasszikus családi kötelékek között nemzedékek élték le életüket, ki boldogan, ki kevésbé. Az azonban vitathatatlan, hogy e forma hasznosságával a társadalom nagy része egyetért. Modern világunkban már nem minden pár köt házasságot, sőt, megnőtt azoknak a férfiaknak és nőknek a száma, akik csupán élettársi viszonyban élnek. Ez magán a családi formán nem sokat változtat, különösen, ha gyermekekkel is kiegészül a pár élete.

Sajnos azonban egyre több a csonka család, az elvált szülő, a gyermekét egyedül nevelő anya vagy apa. Mégis, a legtöbben ma is úgy érzik, hogy a hagyományos házasságok és családi forma ideje nem járt le és ők maguk is igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a szeretetet, az összetartást megőrizzék.

Mit tehetnénk azért, hogy a szépen induló kezdetet, a szerelmet, a fészekrakást és a gyermekek érkezésének boldogságát ne dúlja fel semmi? Hogy a szeretet, a kötődés megmaradjon, az emberi kapcsolatok harmonikusan legyenek?

Nemcsak a család világnapja alkalmából érdemes elgondolkodni ezeken, sőt tenni értük. Mert családban élni jó!
Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek