Balesetmentes otthon

Ha csupán felnőttek vagy már idősebb gyermekek vesznek birtokba egy otthont, a kiálló szélű bútorokkal, a lelógó zsinórokkal, a nyitott lépcsőfeljárókkal nincs semmi probléma. Nem így egy pici gyermek esetében.

Amennyiben nincs kisbaba, apró gyermek egy házban, a kiálló bútorszél vagy a nyitott lépcsőfeljáró nem okoz gondot. Eszünkbe sem jut, hogy veszély forrása lehet. Ám ha már egy csöppséggel is bővül a család, szinte mindent „bababiztossá” kell tenni – véletlenül se kerülhessen a gyermek olyan helyre illetve helyzetbe, amelyben megütheti, megsértheti magát, esetleg mérgező szert vehet a szájába.

Hogyan tehetjük biztonságossá csemeténk számára a lakást?

Ha egészen alaposak akarunk lenni, kezdjük a dolgot a falakkal. Hallhattunk már arról, hogy – különösen a régi házak esetében - a falfesték illetve a festék lepergése miatt fennállhat az ólommérgezés lehetősége. Amennyiben abszolút egészséges környezetet szeretnénk biztosítani otthonunkban, célszerű a falakat újra festeni mai, modern technológiával készült festékkel, amiből nem lehet gond.

Az ablakokat be kell biztosítani ráccsal, ha megvan az esélye annak, hogy a gyermek felmásszon és leeshessen onnan. S ha már ablak, a redőnyök fel- és lehúzására alkalmas zsinórokat sem árt a lurkó számára elérhetetlen magasságba elhelyezni, nehogy a nyaka köré tekerhesse őket.

Legyünk óvatosan a bútorainkkal

Nézzük meg, hány olyan bútordarabunk van, ami problémát okozhat: mindegyikkel lehet gond, amelyiknek kiáll a sarka, éles, hegyes részei vannak. Ezekre ma már lehet kapni lágy anyagból készült bútorsarokvédőt. Tegyük fel ezeket minden veszélyesnek ítélt helyre a gyermek biztonsága érdekében, nehogy eleséskor egy hegyes bútorvégbe verje a fejét!

A lépcsőfeljárókat mindig érdemes ellátni babakapukkal

Az elhúzható, bezárható, fából készült kapuk megakadályozzák, hogy a csak pár percre is felügyelet nélkül hagyott csemete felmászhasson a lépcsőkre és baleset érhesse. Mint tudjuk, a gyerekeknek néhány pillanat is elég, hogy valami rosszaságot csináljanak!

A vegyszereket, gyógyszereket minden esetben olyan helyen tároljuk a lakásban, ahol nem férhet hozzá a gyermek. Ha számára elérhető magasságban vannak, akkor zárjuk kulcsra a szekrényt. Soha ne maradjon felirat nélkül egy-egy doboz vagy üveg, amelyben vegyszert, veszélyes anyagot tárolunk – hogy mi van benne, azzal legyen minden családtag tisztában! Ha kidobunk egy vegyszert, akkor is gondoskodjunk arról, hogy ahhoz a csemete ne férhessen hozzá.

Ha a gyermek allergiás reakciókat produkál, érdemes átgondolnunk, nem a szőnyeggel van-e probléma. Számos lakásban, házban a szőnyeg az allergén-forrás, nyüzsögnek benne a poratkák, az állatszőrök. Bármely családtag allergiás, asztmás reakciói indokolják, hogy a szőnyeget gyakran tisztítható járólapra vagy parkettára, fapadlóra cseréljük. Ha vannak kisebb szőnyegek, azokat pedig porszívózzuk, amilyen sűrűn csak lehet!

A lurkók biztonsága érdekében olyan szőnyeg legyen lefektetve a padlóra, amelynek hátulja tapadós, vagyis meggátolja, hogy kicsússzon a gyermek alól. Ez a fürdőszobára is érvényes.

A kádban, zuhanyzóban helyezzünk el csúszásgátló gumiszőnyeget.

Ide jön az összefoglaló
Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek