Babás programok a gyermek fejlesztésére

Miután hazavisszük a kisbabát a kórházból, jó ideig kimozdulni sem tudunk vele – ám hamar eljön az az idő, amikor már vihetjük, programokat csinálhatunk neki. Mivel fejleszthetjük és szórakoztathatjuk a babát, a kisgyermeket?

A kicsi gyermekeknek minden érdekes. Számos dologgal még sohasem találkoztak, nem tudnak úgy mozogni, használni eszközöket, mint a felnőttek. Számos érdekes, készségfejlesztő, szórakoztató programot szervezhetünk nekik, melyekkel lekötjük és fejleszteni is tudjuk őket.

Az ismerős anyukák, apukák, akiknek közel egykorú gyermekeik vannak, kezdettől fogva szervezhetnek babazsúrokat, teremthetnek a csemetéknek társaságot. A lurkók többsége hamar feloldódik vele egyidős gyerkőcök között, ha korábban nem is voltak még kis pajtásai, jó hatással van rá a gyermek közösség.

Népszerű fejlesztő és az anya, apa számára is pihentető tevékenység a babaúszás. A kicsi idejekorán megtanul úszni, könnyed, szórakoztató formában, nem fog félni a víztől és a szülőnek is jót tesz a kimozdulás, kikapcsolódás.

Ma már számos játszóház várja a gyermekeket a legtöbb városban, településen. Mozgásfejlesztő, játékos programokkal, melyek során a csemete észrevétlenül is sokat tanul. A gyermekek kézműveskedhetnek, festhetnek, rajzolhatnak, bábozhatnak, akár sütni-főzni is tanulhatnak.

Vannak olyan játszóházak, ahol a gyermek nyelvi készségeit fejlesztik, ilyen például az angol vagy német játszóház. Ide a bölcsisektől az óvódásokon át a kisiskolásokig mindenki járhat, hogy játékos és humoros, zenés formában sajátítson el már idejekorán egy másik nyelvet.
L
ehetőség van a játszóházakon belül a gyermekek játékos ének- és zenei foglalkoztatására is, már féléves kortól. Az egyszerű, mulattató dalocskák, mondókák fejlesztik a zenei készségeket és a beszéd fejlődését is.

Járhat a gyermek akár néptáncra vagy egyéb táncos mozgásra, melynek során a népi játékokkal is megismerkedhet. A kisgyermekek önkéntelenül is utánozzák a felnőtteket, a mozgásformákat az oktatók sok esetben erre építik. A gyerekek szórakozva tanulnak és el sem fáradnak közben. Ezek a foglalkozások fejlesztik a koordinációt, a térben való tájékozódást, az állóképességet, harmonikus mozgást alakítanak ki.


Idősebb gyermekeknél már az iskolára felkészítő különféle klubok, játszóházak is szóba jöhetnek, ahol ugyancsak észrevétlenül sajátíthatnak el a lurkók képességeket, melyekre a suliban szükségük lesz, legyen szó itt a mozgásfejlesztésről, a csoportos munkáról, grafomotorikus játékokról, beszédfejlesztésről.

Nem hátrány, hogy ezen foglalkozások során kiderülhet, ha valamelyik kisgyermeknek hajlama van a diszlexiára vagy diszgráfiára és ezeket időben korrigálni is lehet.
Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek