Az örök nevettető, Sajdik Ferenc grafikus és karikaturista, számos mese illusztrátora, rajzfilmfigura megalkotója ma ünnepli 83. születésnapját.

Számos napilapban és magazinban jelentek meg művei, de mindinkább a rajzfilm került munkásságának homlokterébe. Híres és máig igen népszerű rajzfilmsorozatai: A nagy ho-ho- horgász és a Pom-Pom kalandjai (Csukás István meséi alapján).

Saját elmondása szerint örökké vidám családba született. Édesanyja balerina volt, édesapja – Sajdik Sándor, nevét Dunakeszin utca viseli – korának legsikeresebb zsokéja. Szülei, nagyszülei szívesen tréfálkoztak, az ifjú Sajdik Ferenc volt alighanem a legkomolyabb tagja e jókedvű famíliának.

Nyomdásznak készült, de érezte, valami más lesz az igazi. A nyomdában, mint litográfus (ma már ez a szakma nemigen létezik, a magas nyomó kliséket készítették a litográfusok) egyszer egy karikatúra kliséjét maratta. Ekkor egyik pillanatról a másikra döbbent rá arra, hogy az ő pályája alighanem a karikatúra lesz.

1955-ben a Rádió- és Televízió Újság tördelője és rajzolója lett, és hamar közölni kezdte karikatúráit a Ludas Matyi, majd 1965-ben belső munkatársa lett a szatirikus hetilapnak. Harminc évig hétről hétre ontotta a szellemes rajzokat. Sokan az ő kedvéért vásárolták a lapot, mert esendő figuráit csak szeretni lehet. Talán az emberek saját életpillanataikat látják viszont ezekben a humoros rajzokban-helyzetekben, és szívesen nevetünk önmagunkon (ha nem látja senki).

Számos napilapban és magazinban jelentek meg művei, de mindinkább a rajzfilm került munkásságának homlokterébe. Híres és máig igen népszerű rajzfilmsorozatai: A nagy ho-ho- horgász és a Pom-Pom kalandjai (Csukás István meséi alapján).

Néhány éve egy váci műgyűjtő, Papp László unszolására kezdett táblaképeket festeni. Ma már ez, valamint kisméretű, írókat, költőket, művészeket ábrázoló, applikációkkal kombinált portréi jelentik tevékenysége fő csapásirányát. Vácott több mint száz táblaképéből állandó kiállítás is látható. Képein vonzó stílusjegyeivel megteremti azt a sajdikos világot, amellyel rabul ejti a szemlélőt.

Nyolcvanadik születésnapján a KOKSZ műhely közös kiállítással lepte meg a Karton Galériában.

Legismertebb filmjei:

  • La Fontaine sorozat
  • PomPom meséi
  • A nagy ho-ho horgász sorozat
  • Bontott csirke, reklámfilm sorozat

Isten éltesse sokáig!

Sajdik Ferenc ismert mesefiguráit több generáció zárta szívébe. Így tanévkezdés előtt szórakoztató ráhangolódás lehet Picur és Pom-Pom vidám történetének olvasása, a Kossuth – díjas grafikusművész illusztrációival.
Szerző: Bőhm Andrea

Kapcsolódó cikkek