Augusztus 1. a szoptatás világnapja

A szoptatás minden anya és gyermek alapvető joga – mondta ki a Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége. 1992 óta augusztus elseje a Szoptatás világnapja.

Egy apró gyermek számára az a legideálisabb, ha az édesanyja legalább féléves koráig szoptatja. Így a fejlődéséhez legmegfelelőbb tápanyagokat biztosan megkapja.

A szoptatás az anya és a baba alapvető joga, melyhez meg kell teremteni az azt elősegítő környezetet.  Az anyatejnek igen fontos élettani hatásai vannak, mellyel minden szülőnek tisztában kell lennie – ezért is lényeges a szoptatás népszerűsítése az anyukák körében.

A Szoptatás világnapját, avagy az Anyatejes Táplálás Világnapját 1992 óta tartják. 1990-ben, augusztus 1-jén írta alá tíz ENSZ szervezet, valamint 32 ország kormánya az Innocenti Nyilatkozat a Szoptatás Védelméről, Elősegítéséről és Támogatásáról elnevezésű dokumentumot. Az aláírók között ott volt a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF is.

A dokumentum leszögezi, „annak érdekében, hogy az édesanyák és gyermekek egészségi és táplálkozási optimuma megvalósuljon, globális célként tűzzük ki: minden nő kapjon lehetőséget a kizárólagos szoptatásra és minden csecsemő születésétől 4-6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálkozzon. Ezután - megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű kiegészítő táplálék mellett - a szoptatás folytatódhasson egészen a gyermek két éves koráig, vagy még tovább.”

Hogy az írásban rögzítettek valóban meg is valósulhassanak, 1991. február 15-én létrejött a Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége, röviden a WABA (World Alliance for Breastfeeding Action), a La Leche Ligával közreműködve.

A WABA indította útjára azt a kezdeményezést is, mely a kórházakat bababarát hozzáállásra ösztönzi, az abban résztvevő intézmények fokozottan ügyelnek a szoptatást elősegítő környezet kialakítására. Megfogalmaztak 10 pontot is, melyek a sikeres szoptatáshoz igyekeznek az édesanyákat hozzásegíteni.

A Szoptatás világnapja mellett augusztus első hetében a Szoptatás Világhetét is ünnepeljük (World Breastfeeding Week). Augusztus 1-jén a La Leche Liga magyarországi szervezete is megrendezi a „Séta a szoptatásért” nevű rendezvényt, ahogyan a liga világszerte megteszi ezt. Hazánkban az esemény 1995 óta létezik.

Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek