Apu, mondd el azt a mesét! – Apás mesék kisgyermekeknek

Még ha egykor úgy is gondoltuk, hogy ez aztán kemény dió lesz, higgyük el: a szülő fejéből is könnyen pattannak ki mesék, csak el kell kezdeni! Persze, nem árt néhány mesekönyv sem segítségképpen!

Milyen, amikor apu mesél? Többnyire egy kicsit más, mint az anyukás mesék – de izgalmakban ez sem szűkölködik, sőt! Persze, nem könnyű rögtönözni és előállni egy tökéletes mesével. De amikor az elalvás előtt ágyba – vagy az ölünkbe – kuporodó gyermek várakozással teli, nagy szemekkel néz ránk, várva a friss - és lehetőleg egyedülálló - mesét, valamit ki kell találnunk!

Nem ritka, hogy az elalvás előtti mese apa feladata, vagy legalábbis bizonyos időközönként az övé. Igen ám, de milyen mese lehet a legérdekesebb a lurkó számára? Nos, a gyermek kedvenc film- és mesehősei, állatai, tárgyai, játékai mindig adhatnak támpontot – sőt, szereplőket. Lehet, hogy az apás mese egy markolóról fog szólni vagy a zöld disznóról, a kicsi kedvenc babájáról vagy macijáról – időközben megjön az ihlet!

Mesekönyvvel természetesen sokat segíthetünk magunkon, amikor nem jut eszünkbe túl sok izgalmas fordulat és szükségünk van arra, hogy egy kicsit „felturbózzuk” a fantáziánkat, ötleteket lopjunk.

Milyen meséket lehet ajánlani apukák számára, melyek sokkal inkább „apásabbak”, mint „anyásak”, és amelyekben inkább az apa-lánya illetve apa-fia kapcsolat kap jelentőséget?

Kedves olvasmány lehet apák és gyermekeik számára az Apu mesél sorozat például, mely éppen erre épít. A Klára és a mumusok kis főhőse egy kislány, aki édesapjával él, nagyapjánál tölti a nyarakat, anyukájával mindössze évente kétszer találkozik. A kezdetben bizonytalan, félénk kislány a történet végére kellő bátorságot szerez és arra is képes lesz, hogy saját szobájában aludjon.

Apás történet az Amikor a nyulak még tudtak repülni, melyben az anyuka távollétében apa izgalmas meséket talál ki kislánya számára, teljesen hétköznapi szituációkban.

Az Apukám, ez jól sikerült egy apuka megpróbáltatása, akinek fejből kell meséket kiötölnie, mivel eddig mindig anya mesélt és a lurkók már minden mesét jól ismernek. Varázskönyv keresésére indul, amiből korábban az anyuka is felolvasta a meséket.

A Szegény Dzsoni és Árnika egy magyar apuka fejből rittyentett meséje, ami igen sikeresnek bizonyult. A két főhős tetteinek kielemzésére is sor kerül benne minden fejezet végén, melynek hatására a gyermekek rájöhetnek arra, hogy olykor bizony a felnőttek sem tudják a legjobb választ minden kérdésre.

Telefonba elmondott rövid mesékről szól a Halló, itt apu mesél című mesekönyv. A munkája miatt éppen távol levő édesapa telefonon keresztül altatja el kislányát saját meséivel, melyek olykor meglehetősen abszurdak.

Apa és kisfia kapcsolata bontakozik ki a Danny, a szupersrác című kötetben. Az ezermester apuka egyben csodás mesemondó is – egymásra vannak utalva, miközben meghökkentő kalandokat élnek át.

A Neked írok, apu című mese olyan leveleket, naplóbejegyzéseket tartalmaz, amelyek komoly érzelmekről szólnak egy apa hiányában, akitől a kislány kénytelen búcsút venni, majd pedig megnyugodni és nyitni más emberek, barátok felé.

Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek