Apás programok

Egy gyermek érkezése alapvetően változtatja meg egy pár életét. Míg az anya nap, mint nap szembesül a testében végbemenő változásokkal, addig az apa gyakran csak a születés pillanatában fogja fel a tényt: Apa lett! A férfiak rendszerint ekkor találkoznak először az apás programmal – mint fogalommal, amikor tehermentesítik az anyukát néhány órára a csemetével való foglalkozás alól.

Ez, a kezdeti időszakban többnyire a késő délutáni vagy esti sétát jelenti, amikor apa hazaér a munkából és leviszi a kicsit egy sétára, míg anya tud foglalkozni a háztartással, vacsorakészítéssel, ne adj’ isten lepihen egy kicsit vagy olvasgat. A későbbiekben, mikor egy kicsit nagyobb a baba, sok családban az apa feladatává válik a fürdetés, mely remek alkalom a közös élményszerzésre.

Talán az első apás játékok között szerepel az építőkocka, hisz majd’ minden férfi imád építeni, összerakni, először egy kis tornyot, mozdonyt, autót, később egész városrészeket. Érdemes felkeresni egy építkezést (mostanában akad belőle bőven), ahol jól láthatóak a munkagépek és a folyamatok, így bőven akad beszélgetni való arról, hogy is lesz egy kis cementből, vízből, sóderből ház vagy akár alagút. A tanultakat pedig nyáron, a strandon vagy a tengerparton homokvárépítés közben is szemléltetni lehet.

A barkácsolás szintén remek időtöltés, gondoljunk csak Marék Veronika: Barátságos harapófogó című könyvére, ahol a két gyermek, Kata és Peti játékosan megismerkedve a szerszámokkal, egy kis játékszekrényt barkácsolt apával. Mi pedig elővehetünk egy régi deszkát, néhány csavart, zsalut és megmutathatjuk a gyermeknek, hogy mire való a csavarhúzó, milyen irányba kell tekerni, ha eredményt szeretnénk látni, előre kifúrhatjuk a csavarok helyét, és a kalapács funkcióját is megismertethetjük. A tökéletes boldogságot pedig elérhetjük azzal, ha akad a nagypapa pincéjében egy régi tévé, rádió, óra vagy számítógép és szétszerelhetjük, belenézhetünk vagy akár teljesen szét is szedhetjük. A saját autónkat lehetőleg ne próbáljuk együtt megszerelni, maradjunk inkább csak a kiporszívózásnál. Ez is lehet mindenkori apás program.

A múzeumlátogatás manapság sokkal izgalmasabb lehet, mint a mi gyermekkorunkban volt, számos intézmény kínál interaktív játékokat, melyek könnyebbé teszik az információk befogadását, így mélyebben elsajátítható a tudás bármely tudományágról van is szó.

És a sport! A labdázás vagy foci első nekifutásra rendkívül ideális, fejleszti a gyermek labdaérzékét, valamint kettesben és többen is egyaránt játszható. A közös biciklizés, túrázás vagy akár egy kempingezés rendkívül izgalmas kaland lehet, illetve a horgászni szerető családfő el is viheti 6-7 évesen a gyermekét, ami remek alkalom lehet apa-fia, apa-lánya beszélgetéseket tartani.

A közös játék mind a gyermeknek, mind az apának rendkívül fontos. Legyen akár szobai vagy szabadtéri elfoglaltság, felszabadult szórakozást jelent, miközben az apa nagyon fontos tanítási feladatot lát el. „A gyermekeknek hasznára válik, hogy a két szülő eltérő nevelési és irányítási stílusához szokik; ezek a stílusok nem zárják ki vagy kisebbítik, hanem gazdagítják és kiegészítik egymást.” (Dr. Benjamin Spock)

Természetesen, mivel a csemete - többnyire - az anyjával, sokkal több időt tölt, mindenképpen figyelni kell arra, hogy az apa és a gyermek találjon egy olyan elfoglaltságot, ami csak az övék, csak kettejükről szól. És tévedés, hogy csak a fiús apáknak van erre előjoga, minden gyermeknek – lánynak, fiúnak - szüksége van olyan programra, amit csak (vagy leginkább) az apjával űz.
Szerző: G. O.

Kapcsolódó cikkek