Apás dolgok…

Minden apának van egy álma, hogy ha fia születik, mire fogja őt tanítani, mi az amit át szeretne adni neki. A foci az egyik legnépszerűbb közös pont fiú és férfi között. 5 szabály hogyan tanítsa otthon focizni gyermekét.

Aligha van olyan család, ahol apák és nagypapák ne tanítgatnák aprócska fiúgyermeküket vagy unokájukat a labda bűvölésére. Így a fociőrület közepén pedig még inkább aktuális ez a tevékenység. Ahhoz, hogy ez mindkét fél számára örömteli és hosszú távon is gyümölcsöző legyen, érdemes betartani néhány alapszabályt.

 1. Adja át az önfeledt játék örömét!
  Vezesse őt be a futball világába. Vegye elő az ön gyerekkori fociját, vagy ha azt már szétrúgta annakidején menjenek el együtt vásárolják meg az első igazi futballt. Jelöljenek ki két bottal egy kaput és kezdődhet a játék. A játék, ami nem elsősorban a versenyről, hanem a közös örömről szól. Ha jól elfáradtak nézzenek együtt bele egy meccsbe, vagy menjenek ki egy helyi mérkőzésre.
 2. Törekedjen pozitív megerősítésre!
  Ne akarjon azonnal világbajnokot nevelni lelkes ötéveséből. Ne várja el tőle, hogy minden elsőre sikerüljön neki, amit megmutat neki. Türelemmel és szeretettel figyelje első próbálkozásait, és dicsérje meg, amilyen sokszor csak lehet. Ez igazán férfias elfoglaltság, a hősként csodált erős apának a bátorító dicsérő szavai igazán sokat fognak jelenteni a számára.
 3. Válaszoljon minden kérdésére!
  Semmiképpen ne rázza le magáról azokat a kérdéseket, amikre nem tudja a választ, és semmiképpen ne kicsinyelje le azokat. Sőt, dicsérje meg éles logikájáért majd kapják elő a mobilt, vagy üljenek gép elé és együtt járjanak utána a kérdésnek. A következő profi mérkőzés nézésekor pedig tudatosan figyeljenek arra, hogy mindez a gyakorlatban hogyan néz ki.
 4. Igazodjon a gyermek életkorához!
  A sikerhez vezető út egyik titka, hogy képes legyen megtalálni a fiúcska életkorának megfelelő módszert. Lassan lépésről-lépésre haladva sokkal nagyobb és fényesebb utat járhatnak be, mintha néhány alkalom után a túl nagy elvárások miatt mindkettejüknek elmegy a kedve az egésztől. Eleinte elég ha csak rúgják a labdát, passzolgatnak egymásnak, felváltva lőnek kapura. A bonyolultabb játékszabályok aztán később is jöhetnek, ha a gyermek már felkészült rájuk.
 5. És ha elérkezettnek látja az időt írassa be gyermekét egy közeli focisuliba!
  Nyugodtan lehet büszke magára, az alapokat átadta eljött a pillanat, hogy valódi mezben, valódi csapatban és egy remélhetőleg profi gyerekkel foglalkozó edző irányítása alatt folytassa kisfia a focizást. Kísérje továbbra is értő és konstruktív figyelemmel gyermeke fejlődését. Ezzel óriási támogatást adhat neki, nem csak a játék elsajátításában, hanem az egymás iránti bizalom megerősítésében, önbizalmának növelésében, személyiségének fejlődésében, az apa-fia kapcsolat elmélyítésében.

Tehát elő a labdával indulhat az apás kaland. Megéri.

„Aligha van olyan család, ahol apák és nagypapák ne tanítgatnák aprócska fiúgyermeküket vagy unokájukat a labda bűvölésére.”
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek