Apa, anya, szünidő – Hogyan oldjuk meg a feladatokat nyáron? 

Közeleg a nyár, amikor az óvodákban és az iskolákban beköszönt a szünidő. A szülők többsége számára azonban nem – így a gyermek nyári felügyeletének megosztása, megoldása különösen fontos.  Hogyan foglalkozzon anyuka és apuka ilyenkor a lurkókkal?

Év közben a mindennapok többnyire egyszerűbben megoldhatók egy család számára: a bölcsőde, majd az óvoda és az iskola vigyáz a gyermekekre, míg a szülők dolgoznak. Estefelé hazaviszik őket és kezdődhet az együtt töltött idő.

Ám a szünidő beköszöntével – amely a nyári hónapokban a leghosszabb -, a lurkók felügyelete nehezebben oldható meg. Sok családban van lehetőség arra, hogy a kicsik - vidéken vagy ugyanabban a városban - töltsenek hosszabb időt, a nagyszülőknél. Ám csak akkor, ha a nagyi vagy a nagypapi aktív még annyira, hogy tudjon a gyermekkel együtt mozdulni.

Ki lehet nézni a gyermekek számára valamilyen érdekes, nem túl drága tábort, ahol kortársaival találkozhat, játszhat, tanulhat, kialakíthat új barátságokat. Van mód napközis táborokra, illetve az óvodában is arra, hogy a csemetéket nyáron is fogadják, de ha akad olyan ismerős, barát, aki vigyázhat időnként a gyermekre, vagy tudunk időnként fizetni bébiszitternek, az sem lehet rossz ötlet.

Természetesen a szülők is kivesznek nyáron szabadságot, de ezen napok száma nyilván nem fedheti a két teljes hónapot…

Hogyan oszthatja azonban meg a gyermek felügyeletét egymás között az anya és az apa, ha egyik opció sem igazán jöhet szóba?

Kicsi gyermek esetén, akikkel az anyuka még otthon lehet, fontos a válláról legalább késő délután és este levenni a terhet.

Ha az édesapának van lehetősége arra, hogy előbb induljon munkába – és így korábban is végez -, éljen a lehetőséggel. Az anyuka egész nap otthon van a gyermekkel, de délutánra nagy eséllyel jól elfárad és ő is szeretne egy kicsit kikapcsolódni, feltöltődni. Amíg apa játszik, foglalkozik a gyermekkel, akár a fodrászhoz is van ideje elugrani.

A munkahelyre bizonyos helyeken be lehet vinni a gyermeket, de azt nem állíthatjuk, hogy ez néhány nap után nem zavaró. Kezdetben talán vidámságot hoz meg egy kis lelkesedést, de pár nap, és a kollégák kezdenek neheztelni a dolog miatt.

Kivéve, ha a csemete valóban jól viselkedik: elfoglalja magát csendben, rajzolgat, kifestőzik, babázik-autózik egyik sarokban. Ha tárgyalni kell, apa vagy anya ráhagyja valamelyik munkatársára a lurkót, ami meglehetősen furcsa helyzet, de átmenetileg nemigen van más választás.

A nyugalom elérése érdekében oda lehet ültetni egy üres számítógéphez is a gyermeket, játsszon valamilyen játékkal.

Egy nagyobbacska, önálló gyermeket már otthon lehet hagyni egyedül, ha minden szabályt ismer és ellátjuk utasításokkal. Mindig legyenek nála a fontos telefonszámok. Bízzuk meg kisebb feladatokkal, hogy hasznosan is töltse az időt. Például hámozza meg a krumplit, amíg hazaérünk és előbb készen lesz az étel.

A gyermeknek nagy szüksége van arra, hogy beszélgessünk, törődjünk vele, játszunk közös játékokat. Nyáron nagyon rosszul eshet neki, hogy nemcsak a nap nagy részét tölti a szülei nélkül, de még amikor hazajönnek, sem érnek rá vele foglalkozni. Ezt a hibát mindenképp próbáljuk elkerülni.

Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek