Alkalmazások a fejlődés követéséhez

Az okostelefonok és a tabletek világában már mindenre létezik minimum egy alkalmazás. Főleg az Apple által fejlesztett iPhone és a Google neve alatt futó okostelefon-típus, az Android uralja a piacot. Nem meglepő módon már a babafejlődés követésére is létezik pár mobilalkalmazás, mindkét eszközre.

Hol vannak már azok az idők, amikor könyvekből, vagy az internet böngészéséből gyűjtöttek információkat a leendő anyukák, hiszen itt az okostelefon. Félre lehet tenni a fotóalbumokat, a naplókat és a naptárakat.

Már több ezer mobiltelefonra készített szoftver közül válogathatnak a felhasználók, attól függően, hogy életük mely területét szeretnék a mobilkészülékükkel megtámogatni. Az applikációk készítői lecsaptak az anyukákra is. A terhesség mozzanatait, az anyaságot segítő, a szoptatással és az etetéssel kapcsolatos hasznos alkalmazások is elérhetővé váltak számukra.

Persze a hagyományok híve, akkor pár fejlődési információt alkalmazás nélkül is érdemes tudnia kisbabája fejlődésével kapcsolatban.

A baba súlya születéskor megközelítőleg 3000- 3500 gramm. Ez a szám talán elsőre ijesztően kevésnek tűnhet, de ha belegondolunk, hogy a fogantatás pillanatától a megszületésig hárommilliárdszorosára gyarapszik a súly és így tesz ki 3000-3500 grammot, nos, az máris jobban hangzik. Nem kell megijedni, ha a születés után újszülöttünknél súlyvesztést tapasztalunk. Ez általában 100 – 150 grammig teljesen normális, ezt hamar vissza is szedik, általában már 10 napos korukra újra születési súlyukban pompáznak a kicsik.

Ezt követően állandósul a súlygyarapodás, az első négy hónapban 750 – 800 grammot nőnek, a 4. és 8. hónap között 500 – 600 grammot, a 8. hónaptól egy éves korukig 250 – 300 grammot havonta. A második születésnapi gyertya elfújásakor pedig már elmondhatjuk, hogy négyszeresére nőtt a súlya a kicsinek a születésihez képest.

Térjünk vissza az applikációkhoz. Az Androidok esetében a Baby Care-ben akár naplót is vezethetünk. De nyomon követhetjük a csecsemő hangulatát, szoptatását, cumiztatását, etetésének, pisilésének/kakilásának, tisztázásának időpontjait. Valamint azt is, hogy mikor kapott védőoltást, gyógyszereket. Ha kedvünk tartja grafikonokat is készíthetünk, mondjuk a testhőmérsékletről vagy a fogak fejlődéséről. Az egyéb funkciók között pedig többek között elérhető babanaptár, napi statisztika, napló, idővonal nézet, fotótár, a csecsemő hangját rögzítő funkció, többféle emlékeztető és a pici napi tevékenységének megosztása Facebookon, Twitteren vagy egyéb platformon.

Az elmentett adatoknak köszönhetően akár a pici egy éves korában révedezhetünk majd azon, hogy mennyi pelenkát is használt el a pici születésétől kezdve. Van tippjük? Egészen pontosan 7500 darabot… Hasznos vagy nem hasznos?

A modern kor anyukái applikációkkal figyelik kisbabájukat? A két legnagyobb okostelefon gyártó cég, az Apple és a Google is ajánl babamonitorozó alkalmazásokat. Vajon tényleg segítik az anyuka munkáját, vagy inkább csak hátráltatnak?
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek