Aligátorkörtét a babának!

Ha az aligátorkörte név kicsit riasztóan hangzik is, a közkeletűbb avokádó már biztosan szimpatikusabb. Itthon még kevesen próbálkoznak vele a hozzátáplálás során, pedig nem csak az egyik legsokoldalúbb, legértékesebb gyümölcs, de egészen a vegyes táplálás kezdetétől adható a piciknek. 

Európába Mexikóból került át, őshazájában pedig több ezer éve nagyra becsülik értékes összetevőit. Legfontosabb tulajdonságai közé tartoznak a nagy mennyiségben megtalálható esszenciális zsírsavak, amelyek mind az agy fejlődésére és működésére, mind a szív –és érrendszerre kiváló hatással vannak. Ezt a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért nagyon fontos pótolni. Egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma kis mennyiségben fogyasztva csökkenti a rossz koleszterin (LDL) mennyiségét a vérben, zsírtartalma pedig segíti az olyan fontos, zsírban oldódó vitaminok hasznosulását, mint a D-vitamin. Az avokádó az idegrendszer fejlődésének és karbantartásának egyik legfontosabb támogatója, így a legkisebbek mellett a család minden tagjának csak előnyére válik fogyasztása.

Fehérjetartalma is jelentős: 15 százalékban tartalmaz kiváló növényi fehérjéket. Mindezek mellett vasban, foszforban, kalciumban és zsírban oldódó E-vitaminban is gazdag (amely az immunrendszer fontos támogatója). Káliumtartalmát tekintve megelőzi a banánt is, ám cukortartalma jóval alacsonyabb.

Az egyik legkiválóbb - és a babák körében is legnépszerűbb – kezdő étel a banán-avokádó püré, amelyet a pici ízlése szerint könnyíthetünk egy kis babavízzel is, ha hígabban szereti. Nagyobb gyerekeknek kétszersültre kenve kiváló uzsonna vagy könnyű vacsora.

Semmiképpen ne főzzük vagy pároljuk, mert az értékes tápanyagok csak nyersen érvényesülnek (érdemes már érettebb gyümölcsöt választani, amit szinte csak szétnyomkodni kell).

Az avokádó és a banán ízletes párost alkotnak az anyatejjel vagy babavízzel elkészíthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó tejpépekkel is (amelyek a kicsik életkorának megfelelően módosított tej és gabona kombinációjából állnak). A tejpépekben található vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak az egészséges étrend kialakításhoz.

Szerző: kadesz

Kapcsolódó cikkek