A rágást is tanulni kell - mikortól, hogyan érdemes?

A rágás a világ legtermészetesebb dolgának tűnhet, ám a babáknak a hozzátáplálás során komoly kihívást és tanulási folyamatot jelent. Körülbelül 8-9 hónapos korban érdemes elkezdeni a darabosabb ételek kínálását, és velüka rágásra szoktatást. Ekkor a legtöbb baba már rendelkezik legalább 2-4 foggal, de ha még csak az alsó fogak bújtak ki, akkor is érdemes a teljesen pépes ételeket fokozatosan darabosabban kínálni. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a rágás nem csak a fogak számán, de az idegrendszer érettségén is múlik. 


Teljesen természetes, hogy sok pici kezdetben meglepődik, esetleg elutasítja, kiköpi a megszokottól eltérő ételt, ám – ahogy az új ízek bevezetésekor –, az idő, a fokozatosság és a türelem itt is kulcstényező.

Hogyan kezdjük el a rágásra szoktatást? A pürében, főzelékben egészen puha, kis darabokra aprított gyümölcsöt, zöldséget érdemes hagyni, amit a pici az ínyével összenyomhat. Ahogy hozzászokik, a darabokat idővel egyre nagyobbra hagyhatjuk. A rágás a rágóizmok működtetésével kedvezően befolyásolja az állcsontok fejlődését, ez a folyamat pedig elősegíti a fogcsírák fejlődését is. A rágás megtisztítja a rágófelületet a lepedékektől, és közvetve nehezíti a fogszuvasodás kialakulását.

A pékáruk közül a rozskifli, a (barna)kenyér csócsálása is a rágómozgás tanulását segíti, és nem elsősorban táplálásra szolgál. Az abonett típusú puhább kétszersültek is nagy kedvencek a babáknál, hiszen ha még kevés foggal rendelkeznek is, a falatok könnyen elolvadnak a szájban – ez a fogzás időszakában is nagy segítség lehet. Szintén a rágást segíti, és élelmi rostokat is juttat a szervezetbe a kölesgolyó, a puffasztott kukorica, a rizspehely vagy a puffasztott rizs. Nagyon fontos, hogy ezeket mértékkel adjuk a kicsinek, és mindig só- és adalékanyagmentes termékek legyenek!

A hozzátáplálás e szakaszában is ízletes, egészséges megoldást jelentenek a hozzáadott cukortól mentes, életkornak megfelelően módosított tej és gabona kombinációjából állótejpépek. Ezek a rágásra szoktatás során kiváló alappépként használhatóak,darabosabb gyümölccsel, majd egyéves kor felett darált dióval kiegészítve pedig teljes értékű étkezést nyújthatnak a babának.

Szerző: kadesz

Kapcsolódó cikkek