A gyerekek 1931 óta örülhetnek! – Gyermeknap május utolsó vasárnapján

Vidám gyerkőcökkel teli terek, parkok, állatkertek – még ha nem is vagyunk szülők, a zsibongó lurkók láttán biztosan eszünkbe jut, hogy gyermeknap van. A jeles napot május utolsó vasárnapján ünnepeljük.

Június első napján gyermekekkel telik meg minden olyan helyszín, ahol a csemeték a legjobban érzik magukat, legyen az vidámpark, állatkert vagy egy nagy tér, ahol az aszfaltra rajzolni lehet. Számos program csalogatja a szórakozni vágyó családokat, a lurkók zsivajától hangos a környék…

A gyermeknapot a világ legtöbb országában megünneplik – a nemzetközi gyermeknap időpontja általában június elseje, de ez nem mindenhol van így.

Első alkalommal hosszú évtizedekkel ezelőtt, 1920. április 23-án tartották meg, méghozzá Törökországban. Öt évvel később Genfben, a gyermekjóléti konferencián. Hogy miért pont június elsejére esett a választás, az a mai napig rejtély.

Hazánkban korábban gyermekhétnek hívták és 1931-től kezdték el ünnepelni a gyermeknapot. A kommunista országokban különösen nagy volt a népszerűsége, így Magyarországon is – 1950-ben azonban már csak egynapossá lett a gyermeknap és május utolsó vasárnapján tartjuk.

Az egyetemes gyermeknapról – Universal Children’s Day - az ENSZ közgyűlése döntött 1954-ben. A javaslat úgy szólt, hogy ezt a jeles napot minden országban ünnepeljék meg.

Ezen a napon emlékeznek meg a világ gyermekeinek testvériségéről, az egymás közti megértésről, valamint arról, hogy számos ember folytat komoly küzdelmet a gyermekek jóléte, megvédése érdekében. Manapság a gyerekek jogaira, helyzetére is célja felhívni a figyelmet.

A gyermeknapot azért nem tartják mindenütt egységesen július elsején, mert az ENSZ a kormányoknak azt a javaslatot tette, hogy mindenki a neki megfelelő napot jelölje ki az időpont környékén.

A nemzetközi gyermeknap mellett egyébként ünnepeljük nemzetközi szinten az UNICEF által kijelölt Gyermekek Világnapját, szeptember 20-án. A Gyermekek Jogainak Világnapja november 20., míg a Bennszülött Gyermekek Napja augusztus 4-e. Május 25-én az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek napját tartják – utóbbit egy, New York-i kisfiú emlékére hozták létre, akinek ezen a napon veszett nyoma. 

Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek