3 tipikus probléma szülés után

Amikor egy férfi és nő kapcsolata elérkezik arra a pontra, hogy belevágjanak a gyermekvállalásba még sejtelmük sincs arról, hogy milyen változások, új helyzetek fognak következni közös életükben. Milyen nehézségekkel kell szembe nézni a baba érkezése után?

Köztudott tény, hogy a házasságok fele válással végződik mégpedig a kritikus 7. évben. A legfrissebb kutatások szerint ennek azaz oka, hogy a fiatalok nincsenek felkészülve a gyermekvállalás okozta nehézségekre. De egyáltalán fel lehet erre készülni? Valljuk be őszintén, mi akik már túl vagyunk az első évek buktatóin, hogy ezt úgysem hinné el előre senki. Természetesen a síró gyermek, az anya kieső keresete, és az otthonteremtés okozta anyagi nehézségek nagyon meg tudják terhelni még az egyébként jól működő párkapcsolatokat is.

Egymásra fordított idő hiánya

A pároknak szembe kell nézni azzal, hogy bizony a baba körüli teendő minden energiájukat és idejüket leköti. Fáradtak, ingerültebbek, és ha a kicsi elalszik az ő szemük is azonnal lecsukódik. Egyszer csak azon kapják magukat, hogy már nincs közös téma a gyereken és a napi feladatokon kívül, nincsenek közös nevetések, apró érintések. A meghitt, intim pillanatok hiánya könnyen ez elhidegülés felé sodorhatja a párokat. Néhány órára tegyék le a terhet és adják egy lelkes nagymamának, fordítsanak időt egymásra, és ne feledjék, hogy a kettejük kapcsolata jelenti családjuk alapját, ha az jól működik minden más rendben lesz, de ha nem akkor annak csak vesztesei lesznek.

Nézeteltérések a gyereknevelésben

Úgy tartják, hogy a szüleinktől látott nevelési módszereket alkalmazzuk saját gyermekünknél. Ezért bizony akár nagy különbségek is lehetnek az elvekben és gyakorlatban egyaránt, melyeket összehangolni nem mindig könnyű, főleg ha a nagymamák is véleményt nyilvánítanak. Sokszor egészen apró dolgokon pattan el a húr, ami főként az izgalmaknak és a kialvatlanságnak köszönhető. A legfontosabb tény, hogy a gyermekért a szülei a felelősek, az ő joguk és kötelességük a neveléséről döntéseket hozni. Ezért próbálják meg megbeszélni a vitás kérdéseket, mondják el egymásnak érzéseiket, érveiket, hogy aztán a közösen hozott döntés mellett egy emberként tudjanak kiállni. Ne engedjék, hogy bárki bármilyen jó szándékkal is, de elterelje önöket erről az útról, törekedjenek a békés megegyezésre. Ez közös érdek, de leginkább a gyermeké.

Feladatmegosztás

A munkából fáradtan hazaérkező apa, és az egész napos sírástól, egyedülléttől, bezártságtól szomorú anya találkozása nem mindig vidám jelenethez vezet. Jogos a pihenésre és nyugalomra irányuló igény mindenki részéről, és akkor még nem beszéltünk a házimunkáról, a bevásárlásról, esetleg a nagyobb gyermekkel kapcsolatos teendőkről. Ez a minden nap felmerülő feladat szintén nagyon fel tudja őrölni egy férfi és egy nő kapcsolatát. A vége hasonló az előző két helyzethez, a kapcsolat kiüresedése. Készítsenek egy heti naptárt, amibe mindenki beírhatja a programjait, elfoglaltságait, beszéljék meg, hogy az adott napon kinek mi a feladata, hova kell, vagy szeretne menni. Ne legyen senki áldozat, kikapcsolódásra, társaságra egy kis önfeledt szórakozásra, ha csak néhány órára is, de mindenkinek szüksége van. Kérjenek bátran segítséget, aki nem a babát dédelgeti, hanem elmosogat, leviszi a szemetet és kivasalja a hegyekben álló pelenkákat.

Családdá válni nem mindig egyenlő a képes magazinok lapjain mosolygó apa-anya-baba képpel. Persze nincs nagyobb öröm a világon, mint egy édesen szuszogó kicsi gyermek, de nincs ennél nagyobb kihívás sem. A kezdetben szembe jövő akadályok, nehézségek sokszor hatalmasnak és leküzdhetetlennek tűnnek, pedig csak rövid epizódok és minden egyes megoldással újabb és újabb készségekre tehetünk szert, melyek segítségével egyre könnyebben és gördülékenyebben fogjuk venni azokat. Higgyenek önmagukban, a képességeikben, ne legyen maximalisták, de soha ne sajnálják az időt arra, hogy élvezzék a közös pillanatokat, a többi pedig már könnyen fog menni.

Természetesen a síró gyermek, az anya kieső keresete, és az otthonteremtés okozta anyagi nehézségek nagyon meg tudják terhelni még az egyébként jól működő párkapcsolatokat is.
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek