12 tipp, 12 hónapra - Mivel segíthetjük kisbabánk fejlődését?

A kisgyermekek előbb-utóbb maguktól sajátítanak el készségeket, mozgásokat, szavakat, de mi, szülők sokat tehetünk azért, hogy fejlődésüket segítsük, tanulási folyamataikat, növekedésüket támogassuk. Lássuk, miként járulhatunk hozzá ehhez!

Életük első szakaszában a kisbabák számára minden új. Nekik még nem megy a tárgyak megfogása, a leülés, a felállás, mindent fokozatosan tanulnak meg. Sőt, egyéb dolgok sem olyan egyértelműek számukra, mint az idősebbeknek. Miként segíthetnénk fejlődésüket hónapról hónapra haladva?

1.Első hónap
Töltsünk sok időt a babával szoros közelségben, mégpedig azért, mert a pici babák azokat a dolgokat látják jól, amelyek 20-38 centiméterre vannak tőlük. Ahogyan a szemük fejlődik, egyre jobban képesek az arcokra fókuszálni. Tehát amikor nem alszik, tartsuk arcunkhoz közel a kicsit és nyugodtan bolondozzunk vele.

2.Második hónap
Segítsünk a babának a kezét és a látását is fejleszteni azzal, hogy tapsolunk együtt és dalokat énekelünk. Idővel megpróbálja utánozni a mozgásunkat és hangunkat, fejlesztve a kéz és szem koordinációt, valamint a nyelvi készségeket. Később az arckifejezéseket is utánozza. Vagyis tartsuk közel magunkhoz és jól artikuláljunk, nyissuk nagyra a szánkat, grimaszoljunk. A következő pár hónapban elkezd majd imitálni bennünket.

3.Harmadik hónap
A gyermek elkezdhet játszani kezével és bizonyos dolgokkal. Ösztönözzük a kéz és szem koordinációt azzal, hogy színes csörgőket, játékokat adunk neki, amelyeket megfoghat. Ilyenkor már tetszik neki az is, ha megemelheti a fejét. Fektessük a hasára és hagyjuk játszani – rakhatunk elé biztonságos apró tükröket is, hogy megnézze magát bennük. Ez inspirálja őt abban, hogy felemelje a fejét.

4.Negyedik hónap
A szociális-, motorikus- és a nyelvi képességek ilyenkor indulnak be igazán. A baba már érzéseket is mutat, boldog hangokat hallat, amikor egy élénk színű játék feltűnik, vagy nyög és dühösen sír, amikor azokat elvesszük előle. Sőt, már csiklandós is. Ez a reflex nagyjából élete 14. hetében alakul ki.

5.Ötödik hónap
A kisbaba szeme és füle már jobban működik, majdnem annyira, mint a miénk. Elkezd „fecsegni”. Próbáljunk reagálni rá és megismételni a mássalhangzókat, ezzel segítjük a kommunikáció tanulásában. A szavakat is ismételgessük, ösztönözzük a gyermeket arra, hogy utánozzon minket. Olvassunk neki könyvből, mutassunk rá tárgyakra és mondjuk meg a nevüket.

6.Hatodik hónap
A gyermek nemsokára megtanul felülni és körbe mozogni. Segítsük ebben azzal, hogy a hasára fektetjük, majd rakjunk egy játékot nem messze tőle a padlóra és ösztönözzük arra, hogy elérje. Ebben a korban a babák szinte minden a szájukba akarnak tenni. Győződjünk meg arról, hogy a játék elég nagy és erre nem képesek. Arról is bizonyosodjunk meg, hogy a lakás biztonságos, ha a baba kúszni kezd…

7.Hetedik hónap
A baba kézügyessége tovább fejlődik, a dolgok megmarkolását is elsajátítja a következő hónapokban. Serkentsük finom motoros készségeit és koordinációját azzal, hogy kisméretű, biztonságos tárgyakat emeltetünk fel vele. Vegye fel őket a padlóról. Ilyenek a műanyag mérőkanalak, kis csészék például. Vagy üldögéljünk kint és a fűre tegyünk le dolgokat. Először marékkal próbálkozik majd, de idővel egyre ügyesebb lesz.

8.Nyolcadik hónap
Igyekezzünk a csemete térérzetét és szóhasználatát fejleszteni. Először olyan játékokat adjunk neki, melyek egymásba illeszthetők, mint az edénykék és serpenyők. Vagy kérdezzük meg tőle, „hol van az orrod?”, és ő rá fog mutatni. A játékot folytassuk minden testrész megnevezésével, ezzel megtanulja a baba a szavak jelentését.

9.Kilencedik hónap
A babát lenyűgözik a csuklós tárgyak és azok működése. Remekül szórakozik a merev kartonlapos könyvekkel, a szekrényajtókkal, fülekkel ellátott dobozokkal, kinyíló játékokkal. Amikor kinyit, becsuk egy ajtót vagy egy dobozt, szintén a kéz-szem koordinációja fejlődik.

10.Tizedik hónap
A gyermek nagyon szereti megkeresni az eldugott tárgyakat – vagy személyeket! Játsszunk vele, dugjunk el játékokat, majd keressük meg őket. Ezzel a motoros készségeit fejlesztjük, valamint a tárgyak állandóságának fogalmát is tanulja, vagyis, hogy attól nem válnak köddé, hogy éppen nem látjuk őket. Bújtassunk el egy élénk színű tárgyat egy sál alá vagy a homokozóban szórjunk rá egy kis homokot. Majd tegyük a baba kezét a tárgyra és segítsünk neki felfedezni azt. Nemsokára egyedül is meg fogja őket találni.

11.Tizenegyedik hónap
Dolgozzunk a nyelvi készségeken sok játékkal és dalocskával. A nyelvtudás fejlesztése az emberi kapcsolatok révén történik, vagyis beszéljünk a babához, amilyen gyakran csak lehet. Mondjuk neki, hogy éppen mit csinálunk, tegyünk fel kérdéseket, használjunk drámai gesztusokat, hangokat. Ő majd néz és magáévá teszi azokat.

12.Tizenkettedik hónap
Egyes babák korán elkezdenek beszélni, hónapokkal megelőzve társaikat. Mindegyik a maga ütemében fejlődik, a különböző fejlődés ritkán jelzi azt, hogy valami nincs rendben a babával. Ám ha kétségeink vannak, mindig érdemes konzultálni a gyermekorvossal. Általában csak normális különbségről van szó a kisbabák között.

Szerző:

Kapcsolódó cikkek