B9-vitamin Folsav, M-vitamin

Vitamin_B9

Hatása, szerepe a szervezetben:
Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, különösen a várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása.
Szerepe van még a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak, és nukleinsavak anyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez is.

Napi szükséglet:
Folsavból felnőtt korban 200 mikrogramm a szükséglet, gyermekkorban kortól függően 25-200 mikrogramm. Terhesség idején 400-800 mikrogramm B9-vitamin bevitele ajánlott. Felszívódását elősegíti a többi B-vitamin. Felszívódását gátolja az aszpirin, az antibiotikumok, és a fogamzásgátló tabletták szedése, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás. A mesterséges készítményekből jobb a felszívódása, mint a természetes forrásokból. Mesterségesen előállított készítmények esetén a felszívódása közel 100%-os, míg ételeinkből a folsav 90%-a szívódik fel.
Érdekesség, a szervezet jó folsav-ellátottsága mellett elfedheti a B12-vitamin hiányában kialakuló tüneteket. Ez vegetáriánus, különösen vegán táplálkozás esetén lehet veszélyes.

Hiánytünetek:
A folsav vízben oldódó vitamin, így nem jellemző a túlfogyasztása, de 15 mg feletti mennyiségben káros lehet. Ilyenkor alvásproblémák, depresszió, étvágytalanság, bőrirritáció jelentkezhet.

Túladagolás:
Nagy mennyiségben történő fogyasztása elfedheti a B12-vitamin hiányának tüneteit, illetve csökkenti a cink hasznosulását.

Forrás:
Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő. A túl nagy folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását.
A B9-vitamin megtalálható a zöldségekben (kelbimbó, brokkoli, saláta, fekete szemű bab, a parajban) a májban, az élesztőben, a földimogyoróban, a dióban, illetve a gyümölcsökben.