Újrahasznosított finomságok

Gyakorlott háziasszonyoknak is nagy kihívás, hogy mindig változatos, finom ételekkel lepjék meg szeretteiket. Mindezek mellett a gazdasági szempontokat is igyekeznek sokan szem előtt tartani, s a takarékosság elvét követni. Idő és pénztakarékos ételek az asztalon.

Így, ha nem fogyasztja el a család az aznapi frissen készített élelem minden apró morzsáját, kimaradt a baba étele, többet vásárolt zöldségből, gyümölcsből a szükségesnél, elő kell venni a kreatív konyhai trükköket, hogy a másnapi ennivaló újdonság számba menjen a férj és a gyerekek számára egyaránt.

Vannak olyan ételek, amelyeket pár napon belül ugyan, de más ételek készítéséhez is felhasználhatunk, így változatosságot vihetünk az étrendbe.

Különösen igaz ez a következő ételek esetében:

  • Sertés, csirke vagy marha sült maradékát felszelve felhasználhatjuk szendvicsekbe, csíkozva pedig különböző szószokkal elegyíthetjük. Kitűnő kockára vágva salátákba, de ledarálva akár rizottó, vagy szendvicskrém is készíthető belőle.
  • A pörkölt mennyiségét is nehéz eltalálni, ezért gyakran megmarad belőle. Ha nem akarjuk lefagyasztani, néhány napon belül felhasználhatjuk új formába öntve. Legegyszerűbb, ha főzelék mellé feltétként kínáljuk. Vízzel felöntve, tésztával gazdagítva finom levest készíthetünk belőle.  Igazán különleges, ínyencfogást varázsolhatunk az egyszerű pörkölt maradékából, ha zsemlébe vagy zöldségbe töltjük, sajttal megszórjuk, és a sütőben kisütjük.
  • Ha megmaradt a burgonyapüré az előző napról, azt se dobja ki. Újramelegítve nem igazán kellemes az íze, de újrahasznosítva ízletes fogás lehet belőle. Krokett vagy burgonyafánk készíthető belőle, ha, egy kis tojás, vaj és liszt hozzáadását követően bő olajban vagy tepsibe téve kisütjük.
  • Ha túl sok rizs maradt ki, akkor másnap készíthetünk belőle valamilyen rakottas ételt. Legegyszerűbb, ha egy kis sonkát, zöldséget halmozunk közé, a tetejét leöntjük tejföllel, megszórjuk sajttal és kisütjük. Díjazni fogja a család, ha sült rizsgolyókat készítünk belőle, amelyet szintén színesíthetünk egy kis zöldség hozzáadásával.

Kedves háziasszonyok, gondolják újra az ételeket, kísérletezzenek bátran a maradékokkal, meglátják a családtagok dicsérni, értékelni fogják a fáradozásait. Mindezeken spórolnak a családi kasszának, önmaguknak pedig időt takarítanak meg, hiszen a maradékból készült ételek amellett, hogy olcsók, gyorsabban is elkészíthetők.

Vannak olyan ételek, amelyeket pár napon belül ugyan, de más ételek készítéséhez is felhasználhatunk, így változatosságot vihetünk az étrendbe.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek