Tejérzékenység?

Csecsemőkorban nem ritka, hogy a nyűgösség, sírósság vagy épp bőrkiütések hátterében tejérzékenység gyanúja merül fel.

A tejérzékenység csecsemőkorban viszonylag gyakori, egyes felmérések szerint százból akár 2-3 babát is érinthet. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a tejérzékenységre utaló tünetek, mint a kiütések, nyugtalanság, széklet-eltérések, „hasfájás” elég sok okból jelentkezhetnek ebben az életkorban, így mindig körültekintően kell eljárni, ha fel akarjuk állítani ezt a diagnózist.

Először is tisztázni kell, hogy a „tejérzékenység” a tehéntej fehérjéire való allergiás reakciót jelent és nincs köze a tejcukor- vagy laktóz-érzékenységhez. (Ez azért is fontos, mert sok élelmiszerre van ráírva, hogy laktózmentes, de ezek nem alkalmasak arra, hogy tejfehérje-érzékeny gyerekek fogyasszák őket.)

A kizárólag anyatejet vagy tápszert fogyasztó csecsemő is találkozik tehéntejjel, hiszen mind a női tej, mind az általában elérhető tápszerek tehéntej „alapúak”.

Amennyiben a néhány hónapos baba tünetei alapján a családtagokban felmerül a tehéntej-allergia gyanúja, mindenképp kérjen tanácsot a gyermekorvostól a bizonyításhoz: a tehéntej-fehérjék megvonása (mind a kicsitől, mind a szoptatós anyától) komoly erőfeszítéseket és körültekintést igényelhet, így csak olyan esetben érdemes kipróbálni, ha alapos a gyanú az érzékenység fennállására. Akkor viszont nagyon komolyan kell venni.

A gyermekorvos tanácsot fog adni, milyen speciális, gyógytápszerrel lehet és kell a kicsit etetni, később a hozzátáplálása kapcsán milyen ételeket kell elkerülni.

Ugyanakkor, ha a pici szopizik, az anyatejet is tehéntejfehérje-mentesíteni kell. Ez azt jelenti, hogy az anyuka sem ihat tejet – és nem fogyaszthat semmit, ami tartalmazhat ilyen fehérjéket. Ez bizony komoly áldozatokat kíván, ugyanis a feldolgozott élelmiszerek komoly hányada tartalmaz valamennyi tejfehérjét. Így a felvágottak, pékáruk, készételek is, nem csak a „feltűnően” tejtermékek, mint a sajt, joghurt, tejföl, túró, tejcsokoládé stb. Ráadásul a kutatások arra utalnak, hogy a kecske- vagy a juhtej fehérjeszerkezete is kiválthatja a reakciót, sőt, a marhahús (elvégre az is tehéntejen hízott olyan szép nagyra…) vagy a szója is.

Így a növényi tejek (rizs, mandula, kókusz) helyettesíthetik valamennyire a tehéntejet, a bolti élelmiszerek címkéit pedig érdemes minél tüzetesebben átvizsgálni, illetve lehetőleg minél több dolgot készíteni otthon. Közben pedig az anyukának arra is törekedni kell, hogy a tehéntej-korlátozással kieső fehérje- és kálciumbevitelt pótolja olyan „biztonságos” táplálékokkal, amelyek megfelelő mennyiségben tartalmazzák ezeket.

Jó hír, hogy az esetek nagy részében a kicsik két-hároméves korukra „kinövik” a tehéntej-fehérje allergiát. A gyermekorvos dönt arról, hogy mikor szabad „visszaterhelni” a gyereket – ez szigorúan ellenőrzött, akár kórházi körülmények között megpróbált néhány csepp tej elfogyasztásával kezdődhet és fokozottan növekvő adagok kipróbálását jelenti.

Amennyiben a tejfehérje-érzékenység valóban igazolható egy babánál, egy időre mind a kicsi, mind a szoptató anyuka étrendjét alaposan át kell alakítani.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek