Tápszerrel az anyatejes táplálásért?

Az első ránézésre önellentmondásnak tűnő tézisre egy kutatás során jöttek rá a szakemberek. 3 tanács a sikeres és hosszú távú szoptatáshoz.

A jelenleg érvényes szakmai ajánlások szerint a babáknak hat hónapos korukig a legideálisabb táplálékuk az anyatej és megfelelő körülmények esetén a második választás nem a tápszer, hanem a más anyától kapott tej kellene, hogy legyen.

Ennek ismeretében igen nagy meglepetést keltett egy idén májusban megjelent szakcikk: a Pediatrics című, kifejezetten rangos lapban arról számoltak be kaliforniai kutatók, hogy a néhány napos babák „jobban járnak”, ha az anyatej mellé kapnak tápszert is.

Sok szülészeti osztályon elterjedt az a gyakorlat, hogy az élet első napjaiban a súlyukból viszonylag – de nem kórosan – sokat vesztő újszülötteknek adnak egy kis tápszert az anyatej mellé kiegészítésnek. A kutatók azt vizsgálták, vajon hogyan befolyásolja ez a gyakorlat a kicsik későbbi táplálását. Meglepő eredményük az volt, hogy azok a babák, akik néhány napos korukban egy-két napig tápszert is kaptak a szopizás után, nagyobb valószínűséggel élnek három hónapos korukban kizárólag anyatejen, mint azok, akik életük első napjaiban nem kaptak kiegészítő táplálást. Ezt azzal magyarázták, hogy a kicsik súlyvesztése miatt aggódó anyukákat megnyugtatja a tudat, hogy nem éheznek az apróságok, hogy nem rajtuk áll, hogy mennyire soványodnak le – így magabiztosabban próbálgatják szoptatni az újszülöttjüket, kevesebb stresszel várják ki a komoly anyatej-mennyiségek termelődésének az idejét. Márpedig az, hogy az anyuka – és a baba – mennyire biztos a dolgában, mennyire bízik abban, hogy képes lesz szoptatni illetve szopizni, nagyban befolyásolja a szoptatások sikerét. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha egy anyának nincs elég teje, az amiatt van, mert „nem akarja eléggé” – az anyatej termelődése egy sok faktor által szabályozott folyamat.

1. Az anyatej termelődésének legerősebb ingere az, ha szükség van rá. Vagyis a szopizó baba tud a leghatékonyabban újabb táplálékot „készíttetni” magának. Az újszülötteknek azonban sokszor beletelik jó néhány napba, míg belejönnek a hatékony táplálkozásba: ráadásul sok minden nehezítheti a munkájukat. Ilyen lehet, ha az anya melle nem könnyen hozzáférhető: például egy nem kiemelkedő mellbimbót nehezebben tud megfelelően a szájába venni. Ezen sokféle praktikával lehet segíteni, általában már a terhesség alatt szoktak a védőnők, nőgyógyászok ötleteket adni erre. De már az is nehezítő körülmény, ha az anya melle telis tele van tejjel, és túl kemény: érdemes a szoptatás elkezdése előtt egy pár kanálnyi tejet ilyenkor kézzel kifejni és csak utána kínálni oda a mellet a babának.

2. A kissúlyú babák lehetnek fáradékonyabbak, a besárgult picik pedig lusták, aluszékonyabbak szoktak lenni: ezek is lassíthatják a profi szopizás elsajátítását. A kicsi fejlődési rendellenessége, egy lenőtt nyelv vagy akár szájpadhasadék miatt is könnyen lehet, hogy nem képes a mellet ügyesen a szájába venni.

3. Jó, ha van olyan segítő, aki a kezdeti, tanulási időszakban jelen van, és apró trükkökkel meg tudja könnyíteni mind a mama, mind a baba dolgát. Rengeteget tud ilyenkor akár a gondos védőnő, akár a tapasztalt gyerekorvos segíteni, de jó tudni, hogy ma már egyre több szoptatási tanácsadó működik az országban: ezek legtöbbször maguk is sokat kipróbált anyák, akik szakmai képzés keretében épp azokat a megoldásokat tanulják meg, amelyek a babák táplálási körüli problémákra válaszolnak.

Érdemes türelmesnek, kitartónak lenni és segítséget kérni, hiszen az anyatejes táplálás biztos, hogy a lehető legjobb a babának és a mamának is.

Az újdonsült anyukának és az újszülöttnek is beletelik néhány napba, míg megtanulnak ügyesen szoptatni illetve szopizni. Sokféle ok nehezítheti ezt az időszakot: érdemes mindenképp olyan szakembertől kérni tanácsot, aki tapasztalataival átlendíthet a nehézségeken.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek