Szégyen sokáig szoptatni!?

Hosszú ideig (2-3 éves korig) történő szoptatás pro és kontra.

Ez a téma rendszerint nagy port kavar fel a vitatkozók körében, különösen amiatt, hogy még a szakemberek is különböző állásponton vannak. A konfliktusok forrása gyakran az, hogy a két véglet között libikókázunk

Először is tisztázni szükséges, hogy nem csak két véglet létezik. Vannak anyukák, akik az első, néhány hónapos belerázódást követően, egy bizonyos napi ritmust követve kb. három óránként szoptatnak és vannak, akik igény szerint, bárhol, bármikor, bármennyi ideig szoptatják gyermeküket. Vannak, akik egy éves kor körül (vagy annál előbb) elválasztják a babát (ill. a baba választja el saját magát) és vannak, akik még évekkel később is gyakran teszik mellre a kisgyermeket. Ha egy édesanya napirendet követve próbálja táplálni gyermekét, nem azt jelenti, hogy semmilyen körülmények között nem tér el a „rendtől” és nem szoptatja/nyugtatja meg gyermekét adott helyzetben, ahogy az igény szerint táplálók körében sem terjedt el feltétlenül az, hogy éjjel-nappal az anyukán csüngjön a gyermek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása az, hogy a csecsemők hat hónapos korukig kizárólagosan csak anyatejet kapjanak, majd ezt követően a megfelelő és biztonságos kiegészítő táplálékot, miközben a szoptatás folytatódjon két éves korukig vagy azon túl is. Bár a WHO ajánlásait teljes mértékben hitelesnek kell tekinteni, azért azt nem szabad elfelejteni, hogy ezek az irányelvek elsősorban a fejlődő országokra vonatkoznak, ahol a higiénés körülmények miatt nehézségekbe ütközhet a tiszta és biztonságos ivóvíz és élelem előteremtése. Legújabb kutatások szerint a szoptatás az első 4-6 hétben a legfontosabb, valószínűleg azért, mert ilyenkor a legérzékenyebb a baba idegrendszere.

Természetesen anyaként, szülőként végig kell gondolni saját habitusunkat, elveinket, életmódunkat és a szerint dönteni a valamelyik táplálási mód mellett. Amennyiben nem túl szélsőséges mintát követünk, úgy az sem jelent majd problémát, ha az idő előre haladtával alakítunk, változtatunk, mert gyakorlati tapasztalatokkal bővülve úgy gondoljuk, hogy ideje néhány dolgot másképp csinálni.

Igény szerint és hosszú ideig tartó szoptatás

A hosszú ideig szoptatni kívánók körében fel kell készülni arra, hogy a kisbaba, mivel gyakran és hosszú ideig érzi anyja közelségét, nagy valószínűséggel az éjszakát is az anyja mellett szeretné tölteni, s ez gyakori ébredéssel, szoptatással jár. A mi felelősségünk, hogy hagyjuk-e és meddig hagyjuk, vannak, akik még 3-4 évesen is a gyermek mellett alszanak és gyakran megszoptatják őket és ez – állításuk szerint – semmiféle fennakadást nem eredményez a családban.

Vannak gyerekek, akiknek nem okoz problémát – akár társaságban vagy játszótéren – odamenni édesanyjukhoz és kortyolni néhányat a ciciből, de vannak porontyok, akik bizony – látva, hogy a többi gyermek nem csinál ilyet – kissé szégyenlősen állnak a dologhoz és végül ők kezdeményezik majd az elválasztást. E tábor érvelői a szoptatás jótékony hatásait emelik ki leginkább, bár arra nincs megkérdőjelezhetetlen adat, hogy az egy-két éves kor után folytatott szoptatásnak pontosan milyen kimutatható előnyei vannak. A lelki összhang, a megnyugtatás, vigasztalás, biztonságérzet kialakítása és a kötődés mélysége szempontjából fontos ugyan a szoptatás, de a lényeg a testkontaktuson, az ölelésen, a tartós gyöngédségen van.

A rendszeres, vagy 3-4 óránkénti, nem túl hosszú ideig (kb. 1-1,5 év) tartó szoptatás 

E tábor hívei elsősorban annak fontosságát hangsúlyozzák, hogyha kialakul egy napirend, sokkal könnyebben alakíthatóak a programok, az anyuka sem úszik el egyéb teendőivel, illetve az éjszakai evést, majd annak elhagyását is könnyebb szabályozni. Fontos hangsúlyozni, hogy bizonyos kor után a gyermek megnyugtatására kifinomultabb módszerek is rendelkezésre állnak, mint a mellre tétel, valamint a gyermek sem csúszik bele abba a helyzetbe, hogy minden problémájára az evés lesz a válasz.

Sajnos elképesztő mennyiségű demagóg adat és álláspont létezik, fórumozók vérre menő vitáival és sokszor az ismeretre vágyó anyukák a netet böngészve teljesen elvesznek abban az információhalmazban, amit tudományos fokozattal vagy anélkül bíró szakemberek hirdetnek. Természetes hát, hogy az kezdő anyuka elbizonytalanodik, hiszen „mindenki” meg akarja mondani neki, hogy lehet jobb szülő. Bárhogy döntünk is, legyünk biztosan magunkban és ne kételkedjünk, hiszen sokkal jobb egy magabiztos anyuka, aki szilárd támaszt nyújt gyermekének, mint egy állandóan kétségek között vergődő, bizonytalan édesanya.

Ne ítélkezzünk, és ne keltsünk bűntudatot! Minden anyának joga van ahhoz (természetesen ésszerű keretek között és védőnői, gyermekorvosi felügyelettel), hogy eldöntse, hogyan kívánja táplálni gyermekét.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: G.O.

Kapcsolódó cikkek