Sütőtök – receptek minden korosztálynak

Még ha vége is a nyárnak, nem kell lemondanunk az egészséges, rostban gazdag gyümölcsökről, zöldségekről. Eljött a sütőtök ideje.

A sütőtök gazdag A-, C- és K-vitaminban valamint niacinban (B3-vitaminban). A folsavtartalma miatt már a terhesség ideje alatt is egészséges a fogyasztása, és mint majd látni fogjuk utána is megéri. Ásványi anyagokban szintén bővelkedik: kálium, foszfor, magnézium, kalcium, nátrium, vas és egy kis cink, mangán valamint réz is van benne.

Tehát az őszi időszakban mindenképpen jó vitaminforrás lehet, már a babáknak is, hat hónapos kortól. Ekkor még pürésítve egy kis joghurttal vagy szintén pürésített csirkehússal elkeverve fejedelmi fogás.

Ha az édes ízeket akarjuk kiemelni, akkor egy kevés fahéj, tökéletesen egészíti ki a sütőtököt.

Később pedig át lehet térni az összetettebb receptekre. Amikor a babák már egyedül is tudnak enni az egyszerűen kisütött sütőtök remek fogás lehet. Az sütés további előnye, hogy a sütőtök megfőzésével szemben így lényegesen több tápanyag és vitamin marad benne. Érdemes odafigyelni a sütőtök méretére: a kisebbek ugyanis sokkal finomabb rostokból állnak, ami a végeredményen is érződni fog. Lássunk pár egyszerű, sütőtökös receptet, minden korosztálynak.

 

A legkisebbeknek: Alma, sütőtök és zabliszt reggeli bébiétel (6-8 hónapos kortól)

Hozzávalók:

Fél csésze almaszósz

Fél csésze sütőtök püré

1 és fél csésze (főtt) zabliszt

Egy csipet fahéj, szerecsendió és / vagy gyömbér

Elkészítés:

Keverjük össze a fűszereket, almaszószt, sütőtök pürét és a zablisztet. Ha szükséges használjunk kézi mixert.

 

A nagyobbaknak: Őszismoothie (8-10 hónapos kortól)

Hozzávalók:

Fél csésze sima, vaníliás vagy banános joghurt

Fél csésze tej

Negyed csésze konzerv sütőtök

Negyed csésze cukrozatlan almaszósz

Fél teáskanál fahéj

Negyed teáskanál szerecsendió

Egy csipetnyi gyömbér

1 fagyasztott banán

Elkészítés:

A hozzávalókat egyszerűen egy turmixgép segítségével dolgozzuk simára. Ha kész, azonnal tálaljuk.

 

A 8. hónap fölött bárkinek, bátran: Sütőtökös, búzakorpás palacsinta

Hozzávalók:

1 csésze búzakorpa

1 csésze liszt (a teljes kiőrlésűtől kicsit sűrűbb tésztát kapunk)

Fél csésze tej

Cukor, ízlés szerint

3 teáskanál sütőpor

1 tojás

1/3 csésze növényi olaj

3/4 csésze sütőtök püré – házi vagy konzerv

Csipetnyi szerecsendió, gyömbér, szegfűbors, fahéj

Elkészítés:

Keverjük össze a búzakorpát és a tejet egy tálban, és hagyjuk állni körülbelül 15 percig

Ezután keverjük el egymással a lisztet, a cukrot, a fűszereket és a sütőport. Ezt elegyítsük a búzakorpás keverékkel. Végül adjuk hozzá a tojást, az olajat és a sütőtök pürét.

Végül egy serpenyőben mindkét oldalát 3-4 percig süssük ki.

A sütőtök egészséges, változatosan elkészíthető és a kisbabáknak is tökéletes menüsor állítható össze belőle. Ezt bizonyítjuk most be.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek