Pufók angyalok: szegény kis ördögök!

Nem kell ahhoz komoly tudományos közleményeket olvasgatnunk, hogy észrevegyük: az elhízás már nem csak a felnőtteket érinti, de gyermekkorban is riasztó méreteket kezd ölteni.

Egy forró nyári napon a strandon ez „szabad szemmel” is észrevehető, de így, tél végén, a sok vastag réteg ruha lekerülése után is fel kell tűnjön: ahol eddig egy plusz pulóvert, vastag harisnyát sejtettünk, ott bizony hús van – vagyis zsír.

Ez több okból is komoly problémát jelent. Az orvosi kutatások eredményei egyre inkább tudatosítják a társadalomban, hogy a felnőttek túlsúlyának valóban súlyos következményei vannak, hogy a magas vérnyomásnak, a cukorbetegségnek, az érrendszer és a vérkeringés nyavalyáinak, az ízületi- és csontrendszeri panaszoknak vagy épp a májszövet elzsírosodásának igenis szoros kapcsolata van a „tulajdonos” plusz kilóival. Azt is egyre inkább fel lehet mind társadalmi, mind egyéni szinten mérni, ennek milyen anyagi- illetve egyéni életminőségi és sajnos élethossz-kurtító hatásai vannak. Azt azonban egyelőre kevesen tudják, hogy ugyanezek a „kövérség-betegségek” nem csak negyven éves kor után jelennek meg, hogy egy elhízott kamasznak is lehet az ideálisnál magasabb  vérnyomása, hogy a máj elváltozásai vagy épp a cukoranyagcsere-felbomlása már gyermekkorban is kialakulhat. Tehát a duci óvodás, a pufók angyalka, a nagymama kedvence hurkás combocska, a „hadd csipkedjem meg ezt a puha tokát” nem egyszerűen egy esztétikai kérdés – bármennyire zabálnivalóak a kibuggyanó hájacskák a kisördögök nadrágjából, ezek a gyerekek súlyos egészségügyi kihívásokkal néznek szembe.

És van két komoly különbség az ötvenes és az ötéves mackók között: míg a nagybácsik, nagypapák „csak” egy-két évtizedig fognak magas vérnyomással, zsírosodó májjal, cukorbetegséggel élni, a legkisebbeknek elvben hét-nyolc évtizedük van erre… Már amennyiben a betegségek szövődményei „lehetővé tesznek” ilyen hosszú élettartamot.

A másik különbség, hogy míg felnőttkorban felfedezve ezek a betegségek már alig befolyásolhatók – persze jól kezelhetők, addig egy gyerekkorban elkezdődő rossz irányú anyagcsere-folyamat még legtöbbször visszafordítható, a testarányok kijavításával a plusz kilók okozta vérnyomás-emelkedés, cukorháztartási zavar rendezhető. Nem is fogyásról kell feltétlenül beszélnünk, hiszen gyerekkorban az aktív hossznövekedés időszakában már a testsúly tartása mellett is normál alkatúra nyúlhat egy kiskamasz.

A felnőttek nem csak a betegségeket hagyományozzák át a fiatalabb generációra, de sajnos felelőssé tehetők a gyerekek elhízásáért: ugyanis étrendjüket és életmódjukat is örökül hagyják.  Ezek a kicsik ugyanis nem „maguktól” gömbölyödnek: az anyukák adják a kezükbe a kiflivéget, valahányszor azt szeretnék, hogy az apróság nyugton megüljön a babakocsiban, a nagymamák sütik az ellenállhatatlan süteményeket, vásárolják a csokoládét „hát ki rontsa el a drágámat, ha nem a nagyanyja” felkiáltással, az apák engedik a csöppségeket a telefonjukon játszani vagy a tévé előtt ülni a saját sportújság-olvasási békéjük érdekében „ne nyaggass folyton azzal a biciklizéssel” morgással.  És a felnőttek azok, akik szabadidejükben szeretnek végre egy kicsit nyugodtan ülni – ahelyett, hogy nem csak példát mutatva, de a saját egészségüket is szem előtt tartva sétálni, biciklizni, kirándulni indulnának.

A plusz kilókkal való megküzdés ugyanígy nem hárítható a gyerekekre: nem várhatja senki, hogy az óvodás egyedül rágcsáljon salátát, répát, míg az egész család pörköltöt eszik, amúgy tejfelesen, galuskával, kenyérrel, ne egyen csokoládét, amikor a konyhaszekrényben halomba állnak a finomnál finomabb csábítások, hogy otthon tornázzon, míg a család sziesztázik, menjen a barátaival futni, míg a többiek beülnek egy moziba…

A családi élet- és ételmódváltás nem feltétlenül egyszerű feladat: viszont a legsúlyosabb mellékhatása az, hogy nem csak a gyerek, a felnőttek is elkerülhetnek bizonyos betegségeket. Szóval mégis megéri.

A fejlett országokban a felnőtteket érintő elhízás mellett egyre riasztóbb mértéket ölt a gyerekkori kövérség is. Ez azért komoly probléma, mert a plusz kilók okozta egészségügyi károsodások is egyre fiatalabb korban jelennek meg. Ésszerű ételválasztásokkal és sok mozgással szerencsére ezek a kóros folyamatok megfordíthatók.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: dr Gács Zsófia gyermekgyógyász-endokrinológus

Kapcsolódó cikkek