Praktikák zöldség, gyümölcs elrejtésére

A csecsemőkkel a gyümölcsök eredeti ízét ismertetjük meg a hozzátáplálás során. Előfordul, hogy egyik-másik gyümölcs ízét nem fogadja szívesen. A nagyobb gyermekeknél is gyakori probléma, hogy zöldséget és gyümölcsöt nem szívesen fogyasztanak. Készítsük el egy kicsit más módon...

Az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen elemei a zöldségek és a gyümölcsök, magas vitamin- és ásványianyag tartalma miatt. Az anyukáknak újabb és újabb cselhez kell folyamodniuk, ha azt akarják, hogy csemetéjük táplálkozása kiegyensúlyozott legyen. Vajon el tudjuk-e rejteni az ételbe az idénynek megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket úgy, hogy a gyermek ne azzal töltse el az idejét az étkezés helyett, hogy kivadássza azokat a tányér szélére. Egy amerikai sztárszakács, Tyler Florence szerint nem érdemes az elrejtéssel próbálkozni, a gyermeket nem lehet becsapni. Három gyermekén tapasztalta ki, hogy érdemesebb helyette inkább izgalmas színű és ízű pürékkel bebizonyítani, hogy az adott zöldség tényleg finom.

Néhány tipp a konyhából:

  1. Ha nem hajlandó a gyermek megkóstolni a sárgarépát, készítsük el neki burgonyapürével és almával vegyítve.
    Hozzávalók:

     

    • 1 db sárgarépa
    • 1 db alma
    • 3 szem burgonya
    • víz

    Elkészítés: a megtisztított sárgarépát és burgonyát kevés vízben megpároljuk, s összeturmixoljuk. Az almát lereszeljük, s hozzáadjuk a péphez.

  2. A spenót is finom lehet a gyermek számára, ha a következőképpen készítjük el:
    Hozzávalók:

     

    • 2 banán
    • 30 dkg spenót
    • 4-5 evőkanál natúr joghurt
    • kb. 1 dl szűretlen almalé

    Elkészítés: A spenótot megmossuk, leszárazzuk, megpároljuk. Turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a banánt, a joghurtot és az almalevet, majd simára pürésítjük.

  3. A gyümölcsrizs a legideálisabb, abban a tekintetben, hogy mindenféle gyümölcsöt beletehetünk.
    Hozzávalók:

     

    • 20 g rizs
    • 100 ml víz
    • 100 ml tej
    • 50 g meggy
    • 50 g banán
    • 1 teáskanál vaj

    Elkészítés: a rizst megmossuk és lassú tűzön puhára főzzük a vízben, miközben hozzáadjuk a tejet. A meggyet megmossuk, kimagozzuk és átpasszírozzuk, s hozzáadjuk az összetört banánt és a kiskanálnyi vajat. Az egészet összekeverjük a rizzsel.

  4. Sajtkrémes körtedesszert, igazi vitaminbomba és mindemellett finom is.
    Hozzávalók:

     

    • 2 db körte
    • 50 g tejszínes sajtkrém
    • 50 ml joghurt
    • 1 db banán
    • 1 db mandarin

    Elkészítés: A körtét tisztítás után vékony karikákra vágjuk és kevés vízben megpároljuk. A sajtkrémet, a joghurtot, a banánt és mandarin levét összeturmixoljuk. A párolt körteszeleteket tányérra tesszük és leöntjük a turmixolt péppel. Készíthetjük sajtkrém helyett túróval, joghurt helyett kefirrel és más gyümölcsökkel is.

Egy amerikai sztárszakács, Tyler Florence szerint nem érdemes az elrejtéssel próbálkozni, a gyermeket nem lehet becsapni.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek