Piknikkosár – egészséges finomságok kirándulóknak

Piknikezni kiváló szórakozás az egész családnak. A kosárba kerülő finomságok pedig erőt adhatnak, és talán még finomabbak is a pokrócon ülve, mint otthon a konyhaasztalnál.

Rossz szokás, de nagyon jellemző, hogy az autó, vonat vagy busz indulásakor már kezdjük a majszolást, egymás kínálgatását, aminek köszönhetően az úticél elérésekor már degeszre tömtük magunkat. De sebaj, majd a túra közben ledolgozzuk a bevitt energiát…

A túrázás, kirándulás egyáltalán a szabad levegőn töltött néhány óra aztán gyermeket és felnőttet is kimerít, így már nagyon hamar úgy érezhetjük, hogy dacára az útközben elfogyasztott finomságoknak képesek lennénk egy medvét is felfalni.  Természetesen nem mindegy, hogy milyen minőségű étellel csillapítjuk éhünket. Hiszen még vissza is kell érnünk… Nehéz, cukros, zsíros ételekkel a gyomrunkban pedig úgy érezhetjük magunkat, mint a farkas, akinek kővel tömték a pocakját. A túrából így könnyen tortúra lehet.

Lássuk hát, hogy milyen egészséges és finom ételek kerülhetnek a piknikkosarunkba.

Az egyik legfőbb elv, hogy nem kell feltétlenül megszakadnunk az ételek cipelésében. Próbáljunk meg annyit csomagolni, amennyi feltétlenül szükséges a túra túléléséhez. Felesleges 5 kilóval többet cipelni a hátunkon majd aztán a hasunkban.

Szendvics teljes kiőrlésű kenyérből

A házi kenyérsütők elterjedésével akár mi magunk is elkészíthetjük a szendvics alapjául szolgáló kenyeret. A szeleteket aztán megtölthetjük sok-sok zöldséggel, vékony, jó minőségű sonkával, esetleg sovány sült hús szeletekkel. A bátrabbak kipróbálhatják, a tojásrántottás verziót is.  Mustárral, bazsalikommal oregánóval megbolondíthatjuk az ízhatást. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a könnyen romlandó alapanyagokat kerüljük.

Gyümölcsös zabkeksz

Kiváló energiabomba, nem nehezít el, ellenben lassan felszívódva folyamatosan biztosítja az erőt a túra végéig. Ráadásul még nagyon finom is.

Természetesen választhatunk bolti termékeket, vagy a helyi pékségek kínálatából (vigyázva, hogy ne csábuljunk el a cukros, csokis, lekváros péksüteményekre). Viszont mi magunk is készíthetünk néhány darabot. Az alaprecept egyszerű, melyet aztán idénygyümölcsökkel, fahéjjal, vaníliával, dióval, mandulával, kókuszreszelékkel ízesíthetünk kedvünk és a család ízlése szerint.

Hozzávalók:

  • 15 dkg zabpehely vagy zabkorpa
  • 10 dkg margarin
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tojás
  • 10 dkg gyümölcscukor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • gyümölcsdarabok

A hozzávalókat összekeverjük, ízlés szerint fűszerezzük és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt kisütjük. A tetejét némi étcsokoládéval megcsorgathatjuk.

Kerülhet még a kosárba ásványvíz. Azzal azonban nyugodtan számolhatunk, hogy a kirándulóhelyek többségén található természetes forrás, ahol megtölthetjük kiürült kulacsainkat, ezért aztán felesleges beleszakadni az egy zsugornyi vizespalack cipelésébe.

Kiváló szomjoltó és frissítő a gyümölcs, melyet akár menet közben is falatozhatunk. Egy-egy alma, körte, barack pedig kényelmesen elfér a kosárban.

Sajnos hajlamosak vagyunk úgy viselkedni mintha a túra célja a füvön evés lenne. Pedig pont fordítva, a füvön evés a túra (kellemes) része, segítője. Ennek megfelelően kell pakolni az útra.

Baba-mama receptötletek »

Kapcsolódó cikkek