Péksüti-különlegesség: fügevajas csiga

Mostanában minden az egészséges táplálkozásról szól, pedig néha jól esik bűnözni. A középutat keresve bukkantam a fügevajas csiga receptjére: különleges, egészséges és garantált a kielégülés.

Fügevajas csigák:

Hozzávalók:

135 g teljes kiőrlésű liszt

160g univerzális liszt

70 g cukor

2 teáskanál sütőpor

Fél teáskanál só

113 g hideg, sótlan vaj

300ml tejszín

1 bögrefügevaj (aminek az elkészítési módját megtalálják alább)

Elkészítés:

Gondosan szitáljuk a száraz hozzávalókat egy tálba. Ehhez a keverékhez morzsoljuk hozzá a vajat, majd óvatosan a tejszínt is. Addig keverjük, amíg a tészta szépen össze nem áll. Kicsit ragadós tésztát kapunk, ezért jól lisztezett nyújtódeszkán kell tovább dolgozni vele, amikor téglalap alakúra nyújtjuk. Ha már megfelelő vékonyságú a tésztalap kenjük meg alaposan a fügevajjal és csavarjuk fel, majd egy éles késsel szeleteljük. A csigákat minimum harminc percig pihentetni kell a hűtőszekrényben sütés előtt, de akár két napot is várhat hideg helyen. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.

A fügevaj elkészítése:

Hozzávalók:

70 g cukor

240 ml vörösbor

120 ml portói bor

340 g aszalt füge (szár nélkül)

Fél teáskanál fahéj

113g sótlan vaj

Ízlés szerint szegfűszeg (lehet egész is), csillagánizs és egy csipet só

Elkészítés:

Tegyük fel főni a feldarabolt fügéket 60 ml vízzel és a cukorral, ügyeljünk arra, hogy a keverék ne kristályosodjon, hanem szépen karamellizálódjon. Adjuk hozzá a csillagánizst és a szegfűszeget. Körülbelül 10 percig forralni kell, egészen addig, amíg szép sárga színűvé nem válik. Ekkor jön hozzá a vörösbor, a portói és a fahéj. Folytassuk a főzést, még akkor is, ha a keverék megkeményedni látszik.Pár perc után kisebb lángon, alkalmanként megkevergetve fél óráig tovább főzzük. Ha kellőképpen összeértek az ízek vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ha egész fahéjat és csillagánizst használt, akkor előbb halássza ki a masszából és kézi mixer segítségével pürésítse. Ezen a ponton keverjük hozzá az olvasztott vajat és a sót is. Végül következik a hűtési folyamat: a hűtőszekrényben akár egy hónapon keresztül is tárolhatjuk, viszont felhasználás előtt tanácsos szobahőmérsékletűre melegíteni.

A kakaós csiga helyett egy egészségesebb receptet kínálunk. Persze az örök klasszikust nehéz kiütni a nyeregből, egy próbát mégis megér a fügevajas csiga is.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek