Nem evő gyerekek

Minden szülő és nagyszülő szembesül egyszer azzal a jelenséggel, hogy a gyerek nem hajlandó elfogyasztani a „rendes” ételt. Viszont okos trükkökkel képes elérni, hogy előbb-utóbb édességet kapjon. Kell-e könyörögni a gyereknek, hogy egyen?

A másik véglet, hogy a kicsi nem fogadja el az elé rakott ételt, aggasztóan keveset eszik, ami komoly fejtörést okoz a családban. Ilyenkor sokakban felmerül a kérdés, hogy jót teszünk-e azzal ha erőltetjük az evést. Ennek vannak gyengéd és kevésbé finom módszerei, mint például a szaladunk a kanállal a gyerek után, vagy a nem engedjük el az asztaltól, amíg nem üres a tányér verziók. A tapasztalat azt mutatja, hogy általában ezek a módszerek is hatástalanok maradnak, a gyerekek pillanatok alatt megérzik, hogy gyengül a szülő ellenállása és kivárják a megfelelő pillanatot…

Mit tehetünk a jelenség megelőzésére?

  1. Legyenek követhető, kiszámítható szabályok és elvárások az étkezéssel kapcsolatban.
  2. Mutassanak jó példát!
  3. Ne kínálja kétszer ugyanazt az ételt. Legyen vele tisztában a gyerek, ha most nem eszi meg nincs később is. Vagyis ha nem eszi meg a húst ebédre, akkor ne adja neki újra uzsonnára.
  4. Nagyon figyeljen a főétkezések közötti nassolásra. Sokszor nem is vesszük észre, hogy egy-egy falatnyi édes vagy sós rágcsálnivalóval, édes, cukros üdítővel hogy telítődik a kicsi gyomra.
  5. Biztosítson sok mozgást a gyerek számára!
  6. Soha ne erőltesse az evést. Ha a gyerek nem kér többet, fogadja el döntését. Viszont ne engedje, hogy fél vagy egy óra múlva kérjen enni illetve, hogy falatozzon két étkezés között.

Fontos tudni, hogy a gyerekek tudják, hogy mi a jó nekik. Képesek eldönteni, hogy mennyit szeretnének enni, mire van szükségük. Bízzon gyermeke szervezetében, jelzéseiben, és mutassa ki neki, hogy így tesz.  Példamutatással és következetességgel terelje őt a helyes étkezési szokások irányába. Természetesen szintén fontos, hogy a család minden tagja elfogadja ezt a módszert és következetesen alkalmazza is. Hiszen ha azt látja a gyerek, hogy valaki a családból nem tartja be a szabályokat, engedi a kilengést akkor nem fogja a többieket se komolyan venni.

„… a gyerekek pillanatok alatt megérzik, hogy gyengül a szülő ellenállása és kivárják a megfelelő pillanatot…”

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek