Nem akarok tovább szoptatni!

Az elválasztás lépései 6 pontban, hogy az édesanyának és a kisbabának is megfelelő ütemben és módon történjen.

Az újszülött kisbaba már a megszületés utáni első pillanatban szopni szeretne. Sokat kell dolgoznia anyának és babának egyaránt, hogy sikerüljön a szoptatás és az első hat hónapban ez legyen a baba táplálékforrása. Ezt követően megkezdődik a különböző ízekkel való ismerkedés, zöldségek, gyümölcsök, húsfélék, tejtermékek, gabonafélék szépen egymás után épülnek be a baba étrendjébe. A szoptatás szerepe lassan megváltozik. Az éltető nedűből, az anya közelsége, illata, szívdobogása nyújtotta biztonság válik elsődlegessé. Már nem is az étkezésekhez kötődően szopizik a kicsi, hanem elvalváskor, bánat, kudarc esetén, amikor nyugtatásra, pihenésre van szüksége.

A szakemberek egyet értenek abban, hogy az a legjobb ha gyermek a saját tempójában, a maga által diktált ütemben és időben válik meg a szopástól.

Ez általában 1-2 éves kor között be is szokott következni. Vannak azonban helyzetek és állapotok, amikor az édesanya dönt úgy, hogy szeretné befejezni a szoptatást. De az is előfordulhat, hogy más külső körülmény például újbóli terhesség, egészségügyi probléma kényszeríti ki a folyamat lerövidítését. Mit tehet ilyenkor egy édesanya?

  1. Próbálja meg nyugalmas, a kicsi számára semmi rendkívüli eseményt tartalmazó időszakra időzíteni a leszokást. Ha csak egy mód van rá ne erőltesse, költözés, elválás, betegség idején. Vagy ha belecsúsztak akkor engedjen egy kicsit, és hagyja a szopás nyújtott biztonságot élvezze és érezze a kicsi, amikor szükséges van rá!
  2. Kezdje a napközben, nem alváshoz kötődő szopások elhagyásával. Ha szükséges van rá, ölelje szeresse, vigasztalja gyermekét, próbálja meg ugyanazt a biztonságérzést, nyugalmat megadni számára, mint amit a szopás jelent.
  3. Ez követően néhány nap, egy hét elteltével folytathatják a reggeli szopás elhagyásával. Ha gyermeke jókedvűen ébred, elfogadja a reggelit és már készen is áll a játékra könnyebben megfeledkezik a szopásról.
  4. A reggeli szopi elhagyását követően jöhet a déli, majd legvégül az esti elalváshoz szükséges szopás elhagyása. Ez jelenti a legnagyobb kihívást a legtöbb esetben.
  5. Nyugodtan magyarázza el gyermekének, hogy mi történik, hogy nem a szeretetétől akarja megfosztani. Éppen ezért a legjobb ha összebújnak, mesét olvas neki, énekel, mondókázik, közben öleli, altatja. Így a gyermek gyorsan rájön, hogy a szopás elhagyásával nem kell nélkülöznie anyja testi közelségét, és ha ez a félelem szertefoszlik nyitottabb lesz az új helyzetre is.
  6. Nagyon fontos, hogy soha ne siettesse az eseményeket, igazodjon a kicsi tempójához, és csak akkor lépjenek tovább, ha már valóban megérett rá a helyzet

Tapasztalat, hogy azok a babák, akik érzelmileg kiegyensúlyozott környezetben vannak, jókat esznek, szeretik az ízeket könnyebb elfogadják a szopás elhagyását. Az is tény azonban, hogy amikor a kicsi beteg lesz, vagy valamilyen számára kényelmetlen változás történik újra szükséges lesz a szopás élményére. Nem kell megijedni, ebben az esetben sem kell majd mindent elölről kezdeni, de legyen türelmes és engedje, hogy gyermeke újra készen álljon az elválasztásra.

Már nem is az étkezésekhez kötődően szopizik a kicsi, hanem elvalváskor, bánat, kudarc esetén, amikor nyugtatásra, pihenésre van szüksége.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek