Mitől fogbarát?

A terméken virítanak a betűk: fogbarát. A rágóka, a fogkefe, a cumi, a gyümölcslé, a cukorka. Tényleg?!

Az talán kicsit túlzásba viszi a fogápolást, aki az újszülött babájának minden szopizás után áttörölgeti az ínyét – de a kicsi fejlődő fogaira valóban az első pillanattól kezdve figyelni kell.

Ezért szokták ajánlani, hogy a gyerekek kapjanak fluor-pótlást – illetve ezért van fluor később a fogkrémben. A leendő tejfogak, de a későbbi maradó fogak szerkezete is a bevitt tápanyagokon múlik, az élet első 12 éve meghatározó. A tej és tejtermékek szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni a fogak későbbi ellenálló képessége szempontjából – sem.

Ez azonban még nem feltétlenül elég: arra is figyelni kell, hogy az apró fogak ne is „romoljanak el”.

A tejfogakat is rendszeresen tisztítani kell, persze megfelelő óvatossággal. Az első években a fogak tisztításánál inkább azt tekintsük szempontnak, hogy a kicsi tanulja meg, hogy rendszeresen fogat kell mosni, a tejfogak általában meg tudják védeni magukat „normál” igénybevétel esetén a szuvasodástól. Csakhogy a normál igénybevételt nekünk kell biztosítani számukra…

A cukrozott ételek-italok a totyogók fogait is károsítják. Figyeljünk oda, hogy a kínált menü mennyi cukrot tartalmaz. A gyerekízlésre hangolt szörpök, teák, levek sokszor nagyon „cukrosok”, ez pedig valóban árthat a legkisebb fogacskáknak is. Sok családban dívik az a rossz szokás, hogy kényelmi okokból (hogy ne folyjon ki), még viszonylag nagyobb gyereknek is cumisüvegben töltenek valami finom itókát, amit aztán a kicsi egész nap rágcsál-szopogat: a cukros folyadék pedig közben „visszarágcsál”, tönkreteszi a fogait.

Mindenképp figyeljünk, hogy ne túlédesített (és inkább valami édesítőszert pl. nyírfacukrottartalmazó) enni-innivalót kínáljunk. Az innivalókat például készítsük el otthon, a gyümölcsteákat akár ízesíteni sem kell, a víz pedig kifejezetten fogbarát innivaló, sok területen meg fluort is tartalmaz… A cumisüvegből való ivásról pedig minél hamarabb át kell térni a pohár használatára: ez a fogsor fejlődésének is előnyös, és mivel kicsit munkásabb feladat, a gyerekek tényleg csak annyit fognak inni, amennyire szomjasak. Így egyrészt kevesebb cukor folyik át a fogakon, másrészt kevesebb felesleges kalória kerül be a szervezetbe is.

A cukorkákat, legyen az vatta-, gumi- vagy savanyú-, legyen medve-, áfonya- vagy törpike alakja, hagyjuk ki a menüből – ha pedig mégis elkerülhetetlen a fogyasztásuk, utána sürgősen fogat kell mosni.

A tisztogatással egyenlő fontosságú ugyanakkor a rágás megszerettetése. Már az épp csak kikandikáló tejfogak mellett adjunk módot a kicsiknek, hogy kipróbálgassák a fogaikat: ez a fogacskák öntisztulását is segíti, de az egész rágószerv megfelelő fejlődéséhez nélkülözhetetlen.

A cumisüveg mellett a cumizás és az ujjszopás is előnytelen hosszabb távon a fogsor alakulása szempontjából – igyekezzünk ezekről minél hamarabb leszoktatni a totyogókat, sok későbbi kellemetlen és költséges fogszabályozási problémát előzhetünk meg vele.

Tévedés tehát azt gondolni, hogy a tejfognál még úgyis mindegy: két szempontból is fontos a fogak gondozása már az első években is. Egyrészt, a tejfogak alakítják ki a maradó fogak helyét a fogsorban, így a beteg tejfogak helyén a csontfogak sem fognak tudni fejlődni. A másik ok még nyilvánvalóbb: ha valaki kisgyerekkorában nem tanul meg figyelni a fogaira, az valószínűleg kisiskolásként sem változtat rossz szokásain.

A fogak ápolását és védelmét a legkisebbeknél el kell kezdeni. Egyrészt a rendszeres fogmosásra kell megtanítani a gyerekeket, másrészt a menü összeállításánál is ki kell kerülni a „fognyűvőket”.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek