Mikor és hogyan érdemes elkezdeni a hozzátáplálást?

Minden kisbaba életében elérkezik az a pillanat, amikor el kell kezdenünk a hozzátáplálást. Ezt legkésőbb a 7. hónapban érdemes megtenni, erre az életkorra ugyanis a gyermek szervezetében kiürülnek a vasraktárak. A kizárólagos szoptatás időszakának vége azonban nem azt jelenti, hogy a csecsemőt át kell szoktatni a felnőtt étrendre!

A hozzátáplálás folyamatára tekintsünk úgy, mint egy „létrára”, aminek minden fokát meg kell mászni, mert ha egyet kihagyunk, vagy túl gyorsan lépünk, akkor bizony előfordulhat, hogy lepottyanunk róla.

A hozzátáplálás 4 hónapos kor előtt feltétlenül kerülendő, mert növelheti az allergia kialakulásának kockázatát, ugyanakkor legkésőbb a csecsemő 7 hónapos korában meg kell kezdenünk. Egyrészt azért, mert nemcsak a túl korán, de a túl későn megkezdett hozzátáplálás is növelheti az esélyt az allergiára (különösen igaz ez az allergének bevezetésére), másrészt azért, mert erre az életkorra kiürülnek a vasraktárak a gyermek szervezetében. Ez azért súlyos probléma, mert a vas hiánya befolyásolja a szellemi fejlődést, és viselkedési zavarokat is okozhat.
A hozzátáplálás elkezdése nem jelenti azonban a szoptatás elhagyását. Ha az igény szerinti szoptatás a hozzátáplálással együtt tovább folyik, a baba kiválóan tudja szabályozni, hogy a számára szükséges ételmennyiséget fogyassza el. Ha nem szereti valamelyik ételt, vagy nem elég számára a felkínált étel, többet fog szopni.

Fontos kiemelnünk, hogy az allergéneket, például a glutént a legbiztonságosabban a szoptatás, azaz az anyatej védelme mellett célszerű és lehet bevezetni. Hozzátáplálás esetén a szilárd ételt mindig a szoptatás után kapja a csecsemő. Célszerű először a déli szoptatás idején próbálkozni. Elválasztáskor a gyermek a szoptatás előtt is megkínálható az új étellel, így fokozatosan csökkenthető a szoptatások hossza és mennyisége.
A hozzátáplálás megkezdésével jobban oda kell figyelnünk a folyadékpótlásra is. Míg szoptatunk, a folyadékot is az anyatej jelenti a gyermek számára, ezért amint az anyatej mennyisége csökken, gondoskodni kell a folyadék pótlásáról is. Ez legyen mindig tisztított víz vagy babavíz, 100%-ban gyümölcsökből készült tea legyen cukor és citrom hozzáadása nélkül vagy 4 hónapos kor után szűrt gyümölcslé.

Figyeljünk oda arra is, hogy ne szoktassuk a gyermeket az édes ízhez! Amíg nem adunk neki cukrozott ételt, italt, addig a gyermek nem is követeli azt, hiszen nem ismeri az ízét! Semmiképpen ne a szülő ízlése szerint adjuk az ételekhez a sót és a cukrot!

További hasznos tanácsok a www.elso1000nap.hu oldalon.

A hozzátáplálás elkezdése nem jelenti azonban a szoptatás elhagyását. Ha az igény szerinti szoptatás a hozzátáplálással együtt tovább folyik, a baba kiválóan tudja szabályozni, hogy a számára szükséges ételmennyiséget fogyassza el.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Forrás: www.elso1000nap.hu

Kapcsolódó cikkek