Miért nem iszik?! A kiszáradás jelei

Egy betegség, vagy később a hőség sok vízvesztéssel jár, a babák és kisgyermekek esetében pedig még jobban figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre. Ezért nem árt tudni, hogy milyen jelekre figyeljen a szülő.

Van a folyadékvesztésnek néhány jól látható formája: a vizelettel elég sok víz távozik a szervezetből, és nyilvánvalóan a híg széklet is bőven tartalmaz folyadékot. Aztán az is feltűnő, ha a baba az alvásból csatakos hajjal ébred és lepedője is tiszta verejték. Ami kevésbé feltűnő, pedig igen jelentős folyadékvesztést okozhat, az a légzés: a kilélegzett levegő párával telített. Amennyiben nem jut elég folyadékhoz a szervezet, tud „spórolni”: sűrű vizeletet ürít, a széklet keményebb, szárazabb lesz, a nyál besűrűsödik – azonban ennek vannak korlátai – ráadásul nagy melegben több tényező is nehezíti ezt a folyamatot. A test hűtésében nagy szerepe van a verejtékezésnek, ami komoly folyadékveszteséget jelenthet, illetve a bőrerek kitágulása ugyan szintén segíti a hőtől való megszabadulást, de komoly vérnyomás-esést okozhat, ha az erekben nincs elég folyadék.

A fentiekből következik, hogy milyen jelei lehetnek annak, ha a szervezet nem jut elég folyadékhoz. Csökken a vizelet mennyisége, a széklet szilárdabbá válik, síráskor kevesebb könny képződik, a nyál sűrűbb, tapadós lesz, a nyelv és a szájnyálkahártya kiszárad, a bőr is veszít nedvességéből, sápadt, rugalmatlan lesz, súlyos kiszáradás esetén a bőr szürkés, a szemek karikásak, kisbabáknál a kutacs besüppedt lehet.

Babáknál akkor kell kiszáradásra gondolnunk, ha a pelenkát ritkábban kell cserélni, mert alig nedvesedik be, a korábbi anyatejes széklet besűrűsödik vagy a korábbi napi 6-7 székletürítés megritkul. A pici szomjúságát, rossz érzését sírással jelzi, de lehet, hogy kevesebb könnyet ejt. Súlyosabb kiszáradás esetén a nyűgösséget aluszékonyság válthatja fel.

Egy átaludt éjszaka „normál” kánikulai körülmények között általában nem okoz komoly problémát egy egészséges csecsemőnek, de például egy vírusfertőzés miatt hányó vagy hasmenéses baba szervezete már megsínyli a folyadékbevitel elégtelenségét. Ilyenkor érdemes a piciket a szokásosnál is gondosabban figyelni és sűrűbben megmérni: amennyiben csökken a súlyuk és valamilyen okból nem sikerül folyadékot (anyatejet, tápszert, vizet, teát) adni nekik, orvosi segítségre lehet szükség. De általában gyakori kínálással, a lustább babák nógatásával biztonságban átvészelhetők a kánikulai napok.

A nagyobbak általában már pontosabban jelzik, hogy szomjasak. Egyrészt nagyon fontos, hogy „folyadékeltiltással” ne neveljünk, tehát nem szabad azt mondani kirándulás közben a gyereknek, hogy „kilocsoltad a hangyabolyra az üvegből a vizet, most majd otthon iszol legközelebb”. Minden séta, játszóterezés alkalmával legyen nálunk innivaló vagy csapból feltölthető pohárféle, mert az örökmozgókorú gyerekek verejtékezéssel és „lihegéssel” is bőven vesztenek folyadékot – és kínálgassuk őket rendszeresen. A nagyobbaknál is gyanús lehet kiszáradásra a nyelv szárazsága, lepedékessége, a kevés pisilés, a kemény széklet – súlyosabb esetben karikás szemeket, szürkés bőrt, levertséget is láthatunk – ilyenkor gondoljunk rá, hogy ha nem sikerült néhány órán belül elég folyadékot juttatni a kicsi szervezetébe, orvosi segítséget kell kérnünk.

Nem kell folyamatosan aggódni, de érdemes odafigyelni  a legkisebbekre, hogy elég folyadékhoz jussanak. Vannak segítő jelek, amelyek alapján el lehet dönteni, hogy nincs-e nagy baj.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek