Mennyit eszik az újszülött?

Az éppen csak a külvilágra bukkant újszülöttek már csukott szemmel is lelkesen keresik az anyjuk bőrén a „megfelelő részt”, az emlőbimbót megtalálva pedig szopizni is megpróbálnak.

Megrendítő pillanat, amikor a néhány perces újszülött az anyja emlőjére tapadva szopizni kezd – és váratlan érzés, hogy néhány csepp folyadékot ki is tud préselni a bimbóból.

Ez az első pillanatokban már elérhető itóka az előtej, vagy orvosi nevén kolosztrum. Ennek a mennyisége általában nem sok, hígnak, „vizesnek” is tűnik, azonban tudni kell róla, hogy egészen értékes anyagokat tartalmaz, ha nem is kimondottan táplálási célból. Rengeteg immunglobulint és más, a védekezőrendszer fegyvertárához tartozó anyagot hordoz magával, sőt, anyai fehérvérsejtek is találhatóak benne. Mindezeknek, úgy tűnik, nem csak a baba bélrendszerének védelmében van szerepük, de az egész szervezet védelmét és az immunrendszer szabályozását is segíti. Emellett persze tartalmaz tejcukrot, némi vitamint és ásványi anyagot is. Külön előnye, hogy nincs belőle sok, nem ömlik, így az aprószájú babának könnyebb dolga van, óvatos, lassú kortyolgatáskor is sikeresen jut hozzá.

Ebből az előtejből valóban nincs sok, az átmeneti, majd az érett tej pedig csak három-négy nappal a szülés után kezd el termelődni. Fontos tudni, hogy ebben a három-négy napban többnyire azért nincs több kínálat, mert nincs több igény sem. A külvilági körülményekhez való alkalmazkodás egyik fontos történése, hogy a babában megváltoznak a folyadékterek, a magzati létben és főleg a szülés során ideális „folyadéktárolók” átalakulnak. Ennek egyik eredményeként veszít a születéskor mért súlyából – ezt a folyamatot nevezik élettani súlyesésnek. Ennek mértéke egészséges újszülöttben a testsúly 10 % -a is lehet.

Nem mindig könnyű türelmesen „végigméricskélni” ezt a pár napot: rossz érzés lehet, ha a kicsi nem is jut elég tejhez (hiszen szoptatásonként csak 5-10 g pluszt mérünk), a napi mérlegelésekkor pedig egyre csökken a súlya. Ez azonban nem egy kóros folyamat, így egészséges baba esetén nem kell közbeavatkozni. Természetesen koraszülöttek vagy kissúlyú újszülöttek esetén vagy bármi olyan állapotban, amikor aggódni kellhet a kicsi egészségéért (súlyosabb fokú sárgaság, fertőzés, stb.) szükség lehet ezekben a napokban is a kicsi „hozzátáplálására”.

Persze egészséges újszülöttek is kaphatnak ezekben az első napokban is a menüt kiegészítő tápszert: ez megnyugtathatja a babát és mamát is, ami segíti a magabiztos anyatejes táplálás elkezdését (erről a Tápszerrel az anyatejes táplálásért című cikkben részletesen olvashatnak link: http://www.tescobaba.hu/gasztro/tapszerrel-az-anyatejes-taplalasert/ .)

A tejbelövellés, tehát az anyatej érdemi mennyiségű termelése a harmadik-negyedik napon szokott indulni. Ekkorra az újszülöttek és az új anyukák már többnyire elég gyakorlatot szereztek az előtejes táplálásokból, hogy a komoly igényeket, növekvő adagokat is követni tudják. Így általában a babák súlyának csökkenése négy-ötnapos korukban megáll, majd lassan gyarapodni kezdenek, kéthetes korukra a kicsik többnyire vissza is nyerik születéskori súlyukat.

Ez az első időszak azonban rengeteg türelmet kíván meg: elsősorban a mamától és a babától, de a környezetüktől is – legyen szó csecsemős nővérről, védőnőről, gyermekgyógyászról, vagy a tapasztaltabb rokonokról, barátokról.  Szopizni illetve szoptatni ugyanis meg kell tanulni, akkor is, ha már az élet első pillanatában úgy tűnik, ez menni fog. Azzal lehet legjobban támogatni ilyenkor a gyakorlókat, ha bíztatják őket, hogy nem kell türelmetlenkedni – de nem szabad elvárni tőlük, hogy mindjárt, azonnal, vagy akár azt sem, hogy mindenáron sikerüljön. Egy adag tápszerrel jobban járnak mindketten: az olyan anyuka is, aki eleinte éjjel-nappal sírva-kétségbeesve próbálja szoptatni a babáját és az éhes újszülött is, akinek sehogy sem sikerül jóllaknia. Ha mindketten megnyugszanak, hogy itt senki nem fog éhen halni, és kicsit pihenhetnek, mindketten magabiztosabban próbálkozhatnak az anyatejjel másnap.

Az első néhány életnapon a babák még nem szoktak komoly mennyiségű anyatejet elfogyasztani, ilyenkor még a tejtermelés sem indul el teljes gőzzel – emiatt azonban nem szabad aggódni.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek