Megszerettetni a művészetet

Mindannyian szeretnénk, ha gyermekeink szellemi képessége, fantáziája, érdeklődése a lehető legnyitottabb és szélesebb körű legyen, bizony a legtöbbet ennek érdekében, mi szülők tehetjük. Hogyan szerettessük meg gyerekeinkkel a művészeteket, a kultúrát? Nos, szerezzünk számukra minél több olyan élményt, amelyben jól érzik magukat.

Olyan programokat kerestünk, amelyek a gyerekek szempontjából, mindenképpen a magaskultúra kategóriába tartoznak, de szórakoztatóak, kellemes időtöltést ígérnek az egész családnak.

Lurkó Fesztivál elnevezéssel gyermek- és ifjúsági színházi fesztivált szervez a Csíki Játékszín június 2. és 8. között Csíkszeredában. Budaházi Attila dramaturg, a fesztivál szervezője elmondta: első alkalommal szervezik meg a fesztivált, amelyen tizenhárom produkció látható huszonnégy alkalommal, nyolc társulat és három egyéni fellépő előadásában. A fesztivál szervezője elmondta, hogy a rendezvényre olyan előadásokat válogattak össze, amelyek megfelelnek a gyermekek és a kamaszok életkorának. A szervezők a csecsemőket, az óvodásokat, a kisiskolásokat, a gimnazistákat és a középiskolásokat egyaránt meg akarják szólítani. Budaházi szerint többnyire magyar nyelven játszó erdélyi színtársulatok (a sepsiszentgyörgyi, a nagyváradi és a szatmárnémeti) bábtagozatai vagy önálló bábszínházak, így a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági- és Gyermekszínház és a Kolozsvári Puck Bábszínház vesz részt a fesztiválon. Egyéni előadóként jelen lesz Györgyjakab Enikő kolozsvári színésznő, aki Mindenke és varázsdoboz című előadását mutatja be. A nézők a nagyváradi Pál Hunor osztálytermi előadását is megtekinthetik, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszakos diákjainak két produkcióját. A fesztiválnak két magyarországi fellépője lesz: a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Erdős Virág Pimpimpáré és Vakvarjúcska című művét mutatja be, emellett Fabók Mariann is fellép.

A Pécsi Kulturális Központ idén is megrendezi Pünkösdölő gyerek című népművészeti programját. A rendezvény kiemelkedő eseménye az, a pünkösdi hagyományokat felelevenítő közös koreográfia, melyet közel kétszáz gyerek táncol a Sétatéren és a Szepessy-szobor körül június 11-én, szombaton 16.00 és 17.00 órától. Mindkét napon kézműves bemutatók, játszóházak, térzene és bábszínházi előadások a téren. Ezen kívül koncertek és népművészeti kirakodóvásár szórakoztatnak minket, Pécs belvárosában. Szintén Pécsett kezdődik június 6-án a Pécsi Országos Színházi Találkozó, amelynek kísérőprogramjaiban színtén dúskálhatnak a gyerekes családok.

Június 8-án, pontban 10 órakor ismét megnyit Magyarország legnépszerűbb, legnagyobb családi eseménye a Gyereksziget (http://www.sziget.hu/gyereksziget/aktualis/kozeppontban_a_gyerekek.15158.html), hogy számtalan programmal várja mindazokat, akik évek óta rendszeresen visszatérnek átélni a zenés-táncos-mesés-tanulós-felfedezős élménykavalkádot, amely a Hajógyári-szigeten található négy hétvégén át, és természetesen azokat is, akik először látogatnak el. Kedvenc állandó programhelyszínek mellett – a Nagyszínpadtól a Kézműves Palotán át az Állatsimogatóig – évről évre újabb és újabb programokon törik a fejüket: a Sziget Fesztiválon ötödik éve sikeresen működő Hungarikum Falu csapatával közösen idén új helyszínt indítanak, ahol céljuk a magyar hagyományok, a szellemi és tárgyi kulturális örökség, a régi népszokások, és hagyományos mesterségek megismertetése a gyerekekkel, az egykor hagyományos vidéki élet minden szegletének, tevékenységi formáinak, dolgos hétköznapjainak és vidám ünnepeinek minél több mozzanatát bemutatni. Kukutyinban régi népdalokat, táncokat lehet tanulni, kézműves technikákat ellesni és elsajátítani, régi népi játékokat játszani, régi hangszerekkel, eszközökkel ismerkedni, meséket hallgatni szakértő segítők, viseletbe öltözött animátorok segítségével.

A fővárosban érdemes a programok közé beiktatni a Bóbita Családi Napot (http://port.hu/pls/fe/festival.festival_page?i_festival_id=12138) június 9-én az Akváriumban, a minden év november harmadik hétvégéjén megrendezésre kerülő háromnapos Bóbita Családi Filmfesztivál “kistestvérét”. Kistestvér egyrészt, mert idén születik, másrészt, mert egynapos. De mindez semmit sem von le a minifesztivál értékeiből. Fontos, hogy együtt legyen a család, apa, anya, kistestvér és nagytestvér. Ezúttal a szabadtéri közös játék és mozgás közös élményét helyezik fókuszba. Lesz kicsit Anyák napja, kicsit Gyereknap, de az apukákról sem feledkeznek meg, hiszen a délelőtti programok inkább nekik kedveznek, míg a délutániak az anyukáknak. De természetesen mindez a családdal együtt. A színpadon találkozhatunk Winkler Robival, aki ezúttal is színes, interaktív meseolvasásra csábítja hallgatóit, délután vendégeink lesznek az Operett társulatának sztárjai a Musicalmesékkel, jön Palya Bea, aki nemcsak “altat”, hanem énekel is. A programsorozat zárásaként pedig az Alma együttes szórakoztat bennünket. A Tropicarium állatsimogatóval várja a gyerekeket, a Csodák Palotája mobil kísérletekkel. Lesz kerékpáros mini KRESZ-pálya, de igazi autókat is ki lehet próbálni. A diafilmsarok ezúttal is kellemes pihenésre szolgál, miközben a tanító nénik a szülők gyerekkori élményeit megidézve tekerik a vetítőt és olvassák a meséket kicsiknek-nagyoknak egyaránt.

Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek