Kövér kisgyermekből kövér felnőtt lesz

A gyermekkori elhízás egyre komolyabb probléma világszerte, és ennek következményeként azok a betegségek, amelyek valaha csak a felnőtteket érintették, már gyermekkorban is megjelennek.

Erre a jelenségre hívja fel a figyelmet a Lancet hatalmas tanulmánya, a 2013-ban lezárt Global Burden of Disease Study adatainak feldolgozását ismertetve. Pedig az elhízás, akárcsak a későbbi betegségek kialakulása, helyes táplálkozással megelőzhető – mondják az Első 1000 nap program szakemberei.
A tanulmány rémisztő megállapítása szerint 1980-2013 között a túlsúly és kövérség gyakorisága a felnőtteknél világszerte 27,5 %-kal, a gyermekek körében pedig 47,1 %-kal emelkedett. A statisztikák szerint a súlytöbblettel élők száma 1980 és 2013 között 857 millióról 2,1 milliárdra nőtt. A súlynövekedés különösen 1992-2002 időszakában volt jelentős, azt követően, főleg a fejlett országokban lassult. A gyermekek és a serdülők 1980-tól mindenütt folyamatosan híztak. Az Egészségügyi Világszervezet 6 éves kortól végzett kutatása szerint a gyerekek 20%-a elhízott vagy túlsúlyos ma Magyarországon. Az elmúlt 20 évben pedig megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma.
Az elhízás azért annyira veszélyes, mert nagyon sok betegség kialakulásának okozója lehet. A WHO (World Health Organization, Egészségügyi Világszervezet) szerint évente 3,4 millió felnőtt veszti életét súlytöbblet következtében kialakult betegségekben. Ezek a betegségek pedig már a gyermekeknél is megjelentek. A 2-es típusú diabétesz például 20 évvel ezelőtt még csak ritkán fordult elő gyermekeknél, ma viszont már egyes körzetekben ez teszi ki a felét a gyermekeknél újonnan diagnosztizált diabéteszes megbetegedéseknek. A magas vérnyomás is megjelent mára a gyermekek körében.
Mit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünkből egészségesebb felnőtt váljon? A legújabb kutatások szerint életünk első 1000 napjában megelőzhetjük az elhízást, és így az ennek következtében kialakuló betegségeket is. Orvosszakmai szervezetek éppen ezért hozták létre az Első 1000 nap programot. Céljuk, hogy a szülők és a szakemberek figyelmét is felhívják a helyes táplálkozás fontosságára. A program szakemberei konkrét tanácsokkal, étrend mintákkal is segítik az édesanyákat, hogy gyermeküket egészségesen, az életkoruknak megfelelően tudják táplálni. A program honlapján olyan alkalmazásokat is elérhetnek az édesanyák, amelyek megmutatják, hogy a várandósság és a szoptatás alatt melyek az ajánlott és a tiltott élelmiszerek, de kiszámolhatják azt is, hogy gyermekük elég D-vitamint vagy vasat fogyaszt-e.

Az Első 1000 nap program elérhető a www.elso1000nap.hu oldalon.

A WHO (World Health Organization, Egészségügyi Világszervezet) szerint évente 3,4 millió felnőtt veszti életét súlytöbblet következtében kialakult betegségekben.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: www.elso1000nap.hu

Kapcsolódó cikkek