Játsszunk az étellel

Talán még emlékszünk gyermekkorunkból, szüleink intő szavaira: „Ne játssz az étellel!” Mi most pont az ellenkezőjére adunk lehetőséget!

Kreativitásunk a konyhában sosem hagy el? És mi van a játékkal? Fogjunk egy kiló olcsó rizst, többszínű ételfestéket, némi ecetet és egy zacskót, hívjuk ki a gyereket a kuckójából és indulhat a móka! Készítsünk kaleidoszkópot rizsből!

Egy zacskót töltsünk meg háromnegyedéiig rizzsel, egy kis tálkában keverjünk el két teáskanál ecetet – ez rögzíti a festéket -, majd öntsünk annyi festéket a zacskóba, hogy minden rizsszemet átjárhasson. Itt már bevonhatjuk az aprótalpút is, hiszen a lezárt zacskóban található fehér rizsszemek ámulatba tudják ejteni a már kicsit nagyobbakat is, ahogy a piros, vagy épp zöld, kék festék átszínezi az ételt. Ha már minden rizsszem színes, öntsük a matériát rizspapírra, tegyük ki a napra száradni. Ha ez megtörtént egy vékony, magas üvegbe soronként töltsük be a különböző színű rizst, így egy gyönyörű dísztárgyat kaphatunk. Kis türelemmel rizsből képeket is készíthetünk vagy akár szivárványt is. A fantáziánk határtalan!

A rizsen kívül tésztát is használhatunk nem csak úgy, hogy befestjük, hanem ezen felül a különböző alakú és méretűeket csoportosítani, rendezni lehet, egyszerű matek játékokat űzhetünk velük. A festése ugyanúgy történhet ennek a matériának is, mint a rizsnek! A csőtészta arra is alkalmas, hogy felfűzzük, ezzel fejlesztve gyermekünk kezének finom motorikus mozgását, amely a kézírás elsajátításánál nagy segítségére lesz.

Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek