Iskolába megy, hogy tápláljam?

Sok szülőben felmerülhet a kérdés, 6 évnyi szubjektív táplálást követően, amikor iskolába kerül a gyermeke, hogy milyen táplálékot kap majd az intézményben. Nem egyszerű fennmaradni a tudatosság útján... Érvek a menzai étkeztetés mellett és ellen, megoldások dilemmázóknak.

Kihívás

A legújabb szabályozások értelmében minden nebuló délután négy óráig az iskolában kell, hogy maradjon, ami minimum kettő, jobb esetben három étkezést is jelent, amit az intézménynek kellene biztosítania a gyerekek számára. Mivel ez nem valósul meg, ezért érdemes uzsonnatáskával elindítani minden reggel a gyerekünket.

Mindannyian emlékszünk saját életünkből az iskolai menza élményére, ne legyenek illúzióink, 2013-ban sem tudnak minőségi alapanyagokból főzni a magyar közintézményekben, mint a 70-es vagy a 80-as években. Választhatunk, hogy beíratjuk a gyerekünket a menzára, vagy sem.

Tény, hogy menzára járni közösségi élmény! Segít a szocializációban, sokszor alakulnak ki felejthetetlen szituációk, de persze a gyerekek arcán a fintor a leggyakoribb. Amennyiben a szocializáció egy fontos elemeként tekintünk a közétkeztetésre, akkor mindenképpen írassuk be gyermekünket az iskola menzájára. Olcsó, viszont – lássuk be – ismeretlen alapanyagokból készült ételeket eszik a gyermekünk, és mivel tömegeknek főznek így, nyilván a legolcsóbb, így legalacsonyabb minőségű termékek kerülnek a menzák asztalaira.

Szerencsésnek érezhetjük magunkat, ha megválaszthatjuk az igényeinket minden téren kielégítő magánintézményt, amelybe gyermekünket íratjuk, hiszen sok olyan magániskolát találunk, ahol hangsúlyt kap az étkeztetés kapcsán is az öko- és ekotudatos szemlélet mellett az is, hogy milyen alapanyagokból táplálják az odajáró nebulókat.

Mit tehet a szülő? 

Mivel a közegészségügyi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a gyerekek akár termoszban, akár uzsonnás dobozban főtt ételt vigyenek magukkal az iskolába valamint lehetőségük sincs arra, hogy ezt megmelegítsék neki, általában nincsenek olyan körülmények, ahol a saját maga által hozott ebédet elfogyaszthassa, hideg táplálékban kell gondolkodnunk, amikor a gyerekünk étkeztetését a hétköznapokra megtervezzük.

Mi kerül a csomagba? 

Az egészséges táplálkozásról mindenkinek megvan a maga szemlélete, felesleges ezeket a szokásokat megváltoztatni. A zöldség, a gyümölcs fontossága, a kevesebb szénhidrát és akár a nulla finomított cukor bevitele alapvetésnek tűnik, de sokat leragadnak a szalámi-zsemle-alma kombinációnál. Készítsünk tervet, hogy egy-egy héten milyen alapanyagokból építkezünk. Szendvicseket készíthetünk tápláló zöldséggel megtöltve, sok fehérjével és energiát adó, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér közé pakolva, ráadásul ha ezeket a reggeliket közösen készítjük el, biztos az uzsonnás doboz is üresen érkezik haza. A kisiskolásoknak különösen fontos, hogy elegendő és tápláló ételeket egyenek, hiszen sokat mozognak és még szokatlanul megterhelő számukra a szellemi munka. 

A hétvégi nagybevásárlás előtt készítsünk listát, amelyet az alapján írtunk, hogy milyen szendvicseket, zöldséget, gyümölcsöt, tej alapú termékeket szeretnénk a menübe illeszteni, ez az evidensnek tűnő tipp, sok időt spórolhat nekünk.

A menzával kapcsolatban mindenkinek vannak élményei. Vajon 2013-ban modernebb és egészségesebb az ellátás, mint harminc esztendővel korábban?

Baba-mama receptötletek »

Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek