Hogyan készítsünk egyszerűen bébiételeket?

A kisbabáknak 6 hónapos koruktól kezdve már nemcsak anyatejre vagy tápszerre van szükségük. Ahhoz, hogy megismertessük velük az első ízeket, magunk is készíthetünk bébiételeket!

Egy apró gyermeknek élete első hónapjaiban elegendő az anyatej vagy a tápszer, amennyiben az édesanyja nem tudja őt szoptatni. Ám a baba egyre nő. Hat hónapos korától elérkezik abba az időszakba, amikor lassan fel kell önállóan ülnie, meg kell tartania saját súlyát, fokozatosan megtanul mászni és járni, mindezekhez a jelentős erőfeszítésekhez pedig több tápanyagra van szüksége.

Vasat, kalciumot, C-, D- és A-vitamint is kapnia kell, ezeket a szervezete jobban igényli. Ilyenkor az étkezésen keresztül már hozzájuk is juthat.

Kezdetben olyan ízekkel, textúrákkal ismertetjük meg a babát, melyeket a gyomra könnyen tud kezelni: sárgarépával, almával, sütőtökkel, burgonyával, melyeket pépesítve adunk neki – később, fokozatosan, ezeket lehet egymással kombinálni és ahogy nő a gyermek, egyre többféle zöldséget, gyümölcsöt adhatunk neki. Később persze jöhet a husi is, szintén pépes formában.

Az egyszerű bébiételeket a legtöbb anyuka maga is elkészíti. Nem olyan komplikált a dolog, mint elsőre hinnénk.

Mivel zöldségekkel és gyümölccsel kezdjük a hozzátáplálást, főzzük meg ezeket cukor és só hozzáadása nélkül. Ha megfőttek, pürésítsük őket.

Amennyiben a baba már ehet néhány olyan dolgot is, amit a felnőttek – például húst, melyek közül a csirke és pulyka 7 hónapos kortól már adható -, konyhai robotgéppel összedolgozhatjuk fogyasztható formájúra a gyermek számára, de az ő adagját még azelőtt különítsük el, hogy bármilyen fűszert, diót vagy mogyorót beleraknánk az ételbe - egyszóval olyasmit, aminek fogyasztásából a babánál még gond lehet.

Hogyan tároljuk a bébiételt?

Miután elkészítjük el az ételeket, adagoljuk jégkockatartóba és hűtsük – ugyanis a kisbabának néhány kockányi adag kezdetben bőven elég egy étkezéshez. Tehetjük őket műanyag tasakokba a mélyhűtőbe, melyek átlátszóak, így tudjuk, mit is raktároztunk el bennük. Egy tányérra is kiporciózhatjuk kiskanállal, majd szintén tegyük a mélyhűtőbe.

Mielőtt elérkezik az etetés ideje, a babaételt olvasszuk ki és melegítsük meg. Egy étkezéshez a kisbabának még elég 1-4 jégkockányi étel, ezért célszerű ilyen módon tárolni a saját készítésű bébiételt.

Mielőtt a babát etetni kezdjük, mindig alaposan nézzük meg, tiszták-e az eszközök. Mielőtt egyáltalán hozzálátunk a gyermek ételének elkészítéséhez vagy felmelegítéséhez, mindig mossunk kezet és győződjünk meg arról is, hogy az evőeszköz, a tányér megfelelően tiszta-e. Sose maradjon ételmaradék a tányérka alján, mert ha megromlik és belekeveredik az újabb ételadagba, gyomorrontást kaphat a kisbaba. A picik gyomra pedig, mint tudjuk, már eleve érzékeny.
Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek