Háború zöldséggel, gyümölccsel

Adott az örök kérdés: Miért nem szeretik a kisgyerekek a gyümölcsöket és a zöldségeket? Igazából jobban belegondolva is alig találhatóak észérvek az üggyel kapcsolatban. Sokszor talán a tálalással van a probléma, vagy az első találkozás sikerül félre.

A különösen a zöldségeket övező viszolygás vissza vezethető a babakorig? Amikor 5-6 hónaposan először kezdenek enni a picik különböző pépeket vagy leveket, még talán élvezik is a változatosságot, ha a szülők sem ragadnak le a kóstoltatásban. Erre szüksége is van a kicsik szervezetének, hiszen az emésztésre mindenképpen jótékony hatással lehetnek. Az emésztést elősegíti az őszibarack, a fejes saláta, a paradicsomlé és a szilvalé. Székletfogó pedig az alma, a banán vagy a sárgarépa.

Talán az óvoda falai közt romlik meg a viszony, a különböző főzelékek kötelező fogyasztásával? Ennél egy sokkal valószínűbb válasz a rengeteg édes, színes, mosolygós alternatíva, amit a boltok vagy a gyorséttermek kínálnak, és ami azonnal elcsábítja a piciket. A csokik, a chipsek és társaik mellett eltörpül a jóval egészségesebb zöldségek, gyümölcsök értéke.

A válogatósság elkerüléséért már az ismerkedés kezdetén is tehetünk: a fokozatosságon és változatosságon van a hangsúly. Ne mindig a kedvencét adjuk, mert előbb-utóbb előfordulhat, hogy a megszokott pár ételen kívül mást nem hajlandó megenni.

A színek és a mókás tálalás is sokat segíthet, engedjük szabadjára a fantáziánkat. A pizza sosem megy ki a divatból és most a különböző wrapok, piták, tekercsek is hódítanak. Ha már nagyobbacska zöldségfóbiás gyerekkel van dolgunk, megpróbálhatjuk ezeket megtölteni zöldségekkel, így talán könnyebben elfogadja.

A zöldséges sütemények is jó szolgálatot tehetnek, például nyáron cukkinivel vagy céklával, ősszel sütőtökkel bolondíthatjuk meg az édességeket. Ezek a sütemények fahéjjal és csak egy kevés cukorral vagy mézzel garantáltan sikert fognak aratni.

Miért nem szeretik a kicsik a zöldségeket és a gyümölcsöket? Mit tehetünk, hogy elkerüljük az állóháborút?

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek